U Krekovima obeležena godišnjica "Nevesinjske puške"

U Krekovima obeležena godišnjica “Nevesinjske puške”

Danas je u nevesinjskom selu Krekovi obeležena 147. godišnjica ustanka u Hercegovini poznatog kao Nevesinjska puška. Mada je bio najavljen, događaju nije prisustvovao premijer RS Radovan Višković.

nevesinjska-puska-nacelnici

Cveće su položili načelnici hercegovačkih opština

Obeležavanje je počelo parastosom i polaganjem cveća na spomenik ustanicima, a potom je upriličen skroman-kulturno-umetnički program.

Zvanicama se obratio načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakavši da je Nevesinjska puška u istorijskom smislu "neobjašnjena i neopisana na način kao je to zasluživala" i dodao da se polako primiče zlatni jubilej- vek i po od trenutka kada je "blesnula iskra slobode na ovim prostorima".

poslanici-hercegovina

Cveće položila i delegacija NSRS

O slobodi je pričao i paroh mostarski Radivoje Krulj koji je nakon parastosa citirao Šantića i stihove "Volovi jaram trpe, a ne ljudi, Bog je slobodu dao za čoveka".

Prisutnima se obratio i Duško Milunović- ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS koji je takođe govorio o slobodi, ali iz ugla veličine spomenika:

"Nikada manjeg spomenika nisam video, a važnije bitke. A drugi narodi koji nisu imali tako mnogo heroja i velikih borbi za slobodu, oni su gradili ogromne spomenike. Dovoljno je proći kroz Skoplje", rekao je ministar.

dusk-milunovic

Duško Milunović je istakao genetsku predodređenost Srba za borbu za slobodu

O Nevesinjskoj puški, slobodarskoj tradiciji i važnosti zajedništva Srba gde god da žive govorio je i Miodrag Kapor- državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Mada je bio najavljen, događaju nije prisustvovao premijer RS Radovan Višković, a zbog opravdanih razloga, kako je objasnio načelnik Nevesinja, izostao je Marko Kovačević- predsednik opštine Nikšić.

Osim zvanica- načelnika hercegovačkih opština, predstavnika boračkih udruženja, potomaka ustanika, događaj nije privukao veću pažnju javnosti.

Close