U penziju ili u fotelju direktora SIPE

U penziju ili u fotelju direktora SIPE

SIPA i dalje čeka novog direktora a imenovanje direktora odgođeno je do daljenjg jer je, prenosi Klix, utvrđeno da neki od kandidata ispunjavaju uslove za penziju. To je utvrđeno na sjednici Nezavisnog odbora za imenovanje. Uslove za penziju ispunjava Perica Stanić aktuelni direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH. Njemu mandat na čelu SIPE ističe 5. novembra, piše Gerila. 

sipa-direktor-kandidati

Prema Zakonu o policijskim službenicima BiH kandidat ne bi mogao da bude ni Žarko Laketa aktuelni načelnik Policijske uprave Trebinje jer će uslove za penziju da ispuni u toku potencijalnog mandata na čelu SIPE.

Nezavisni odbor Parlamenta BiH obavio je razgovore sa kandidatima za mjesto direktora SIPE a kandidati su još, pored Stanića i Lakete, Darko Ćulum direktor policije Republike Srpske i Goran Zubac koji je već bio direktor SIPE.

Gerila, u međuvremenu nezvanično saznaje, da uslove za penziju u novembru ispunjava i direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum. Navodno, tvrde naši izvori, nadležni odbor Narodne skupštine Republike Srpske ne raspisuje konkurs za direktora policije jer se čeka mart kako bi uslove za imenovanje na tu poziciju ispunili određeni pojedinci iz MUP-a. Ove informacije nisu nam zvanično potvrđene.

Direkt je prije nekoliko dana pisao da za kandidaturu za direktorsko mjesto u SIPI, očigledno, nije bila prepreka presuda za krivična djela. Tako je navedeno da je Goran Zubac je u martu 2015. osuđen za nesavestan rad u službi na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine. I njegov kolega Žarko Laketa je u novembru 2001. osuđen na četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, za zloupotrebu službenog položaja.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je nakon objavljivanja ovih informacija rekao da će Nezavisna komisija dodatno prečešljati sve biografije ali da ni on ne može tvrditi da neko zbog nečega neće biti izabran za direktora SIPE.

Close