U Trebinju počeo prvi "Platan kraft fest"

U Trebinju počeo prvi “Platan kraft fest”

Prvi „Platan kraft fest” okupio je večeras u Trebinju sedam proizvođača zanatskog, domaćeg piva iz Foče, Mostara, Širokog Brijega, Risna i Istočnog Sarajeva.

Dejan Romić (FOTO: Direkt)

Pivari iz Trebinja za ovogodišnji festival nisu uspjeli da pripreme svoja piva, ali organizatori očekuju da će sljedeće godine to učiniti.

Dejan Romić, predstavnik Udruženja pivara iz Istočnog Sarajeva „Kištra“, koji je jedan od organizatora Festivala, kaže da je ovo idealna prilika za suret iskusnih proizvođača domaćeg piva i onih koji to tek žele postati.

"U zajedničkim kontaktima, mi već dvije tri godine organizujmo festivale sličnog karaktera. Odlučili smo da to treba da bude i u Trebinju, kako bismo podstakli kućno pivarstvo ovdje i da animiramo malo ljude koji se žele baviti pivarstvom a ne znaju kako da počnu", objašnjava Romić.

Za pravljenje domaćeg piva, kako kaže, treba dosta volje, entuzijazma i znanja.

"Dosta se može naći na internetu, to je nekoliko faza u procesu proizvodnje, ali je mnogo lakše kada imate nekoga ko se time već bavi. Ovdje smo da razmijenimo iskustva. Svaki od izlagača ima svoje vrste piva, svijetlo, tamo, od američkih, do engleskih stilova piva. Probaćemo. Naši krajevi su poznati po vinu i rakiji, ali i pivo oživljava. Malo kaskamo za regionom, ali evo napredujemo", dodaje Romić.

Slobodan Janković iz Foče već četiri godine pravi svoje pivo. Počeo je iz hobija, a sada je taj hobi pretvorio u biznis. Kako kaže, domaće pivo boljeg je kvaliteta nego industrijsko.

Slobodan Janković (FOTO: Direkt)

"Svi pravimo slična piva, inspiracija nam postavlja šta da napravimo. Koristimo klasične sastojke – voda, hmelj, ječam i kvasac, neko stavlja koru od narandže, đumbir... Bili smo na mnogim festivalima širom BiH. Isplati se kad ima ljudi. Cijena je veća, ali i kvalitet je veći", ističe Janković.

Prema riječima Marka Radića, direkotora Turističke organizacije Trebinja koja je, zajedno sa Agrarnim fondom, organizator Festivala, plan je da "Platan kraft fest" u budućnosti dobije ozbiljniju notu.

"Plan nam je da širimo kapacitete do jednog ozbiljnog festivala. Ove godine smo krenuli malo skromnije da vidimo kakav je odziv i da vidimo u kom pravcu da djelujemo naredne godine", pojasnio je Radić.

Zbog kiše koja je kratko padala, na otvaranju festivala nije bilo mnogo posjetilaca, ali organizatori očekuju da će ih večeras biti više, kada je na gradskom trgu planiran koncert lokalnog benda "Krugovi u žitu".

Close