Uhapšen i Adam Šukalo, novinar Vladimir Šušak privođen na informativni razgovor

Uhapšen i Adam Šukalo, novinar Vladimir Šušak privođen na informativni razgovor

MUP RS danas je uhapsio i Adama Šukala, bivšeg poslanika u NSRS, a tokom hapšenja članova grupe Pravda za Davida na Trgu Krajine u Banjaluci, na informativni razgovor priveden je i novinar Vladimir Šušak.

"Zloupotebom ovlašćenja uhapšen sam bez i jednog razloga dok mi je policajac pred 10 svjedoka pretio. Prijetnje su nastavili ali ozbiljne u PU BL. Dragan Lukač je naredio ovo hapšenje uz zloupotreba službenog položaja", napisao je Šukalo na zvaničnoj Fejsbuk stranici, piše N1.

Zbog privođenja novinara Vladimira Šuška, dopisnika BHT-a iz Banjaluke, Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest MUP-u Republike Srpske i Policijskoj upravi Banja Luka. Novinar Vladimir Šušak je priveden jutros u policiju nakon što je fotografisao Davora Dragičevića u kolima Hitne pomoći, kojima je Dragičević odvezen iz sjedišta Policijske uprave Banja Luka poslije davanja iskaza.

Iako je novinar Šušak zadržan vrlo kratko u prostorijama Policijske uprave, gdje je dao osnovne informacije o sebi i svom radu uz profesionalno i pristojno ponašanje policije, BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju kako je postupak banjalučke policije kršenje prava na slobodu izražavanja i nedopustivo ometanje novinara tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

S tim u vezi, Upravni odbor BH novinara podsjeća gospodina Željka Spasojevića, načelnika Uprave policije Banja Luka, da se u Pravilima OSCE za policiju u ophođenju sa medijima izričito naglašava kako se „policija ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“, kao i to da „novinari imaju pravo fotografisati, snimati, praviti bilješke, posmatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.”

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitno i službeno izvinjenje Policijske uprave Banja Luka novinaru Vladimiru Šušku, kao i poštivanje novinarskih prava i medijskih sloboda za sve medije i novinare koji prate javne proteste u Banja Luci, aktivnosti grupe „Pravda za Davida“ i sve druge događaje povezane sa nerazjašnjenim ubistvom mladića Davida Dragičevića.

Poznata imena uhapšenih

Osim Davora Dragičevića i Suzane Radanović, u Banjaluci je privedeno još nekoliko članova grupe "Pravda za Davida".

Kako je javila reporterka N1 Snežana Mitrović, privedeni su Željko Dabić, Njegoš Tomić, Ozren Perduv i Sofija Grmuša.

Svi navedeni su članovi grupe "Pravda za Davida".

Spontano okupljanje građana počelo je nakon jutrošnjeg hapšenja Davora Dragičevića zbog, kako su naveli iz banjalučke policije, ugrožavanja sigurnosti.

MUP RS je prije nekoliko dana saopštio da su protiv Davora Dragičevića i još 19 osoba, među kojima je i zastupnik u NSRS Draško Stanivuković, podnesene krivične prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine Republike Srpske 17. decembra, u vrijeme održavanja posebne sjednice na kojoj je izabrana nova vlada.

Close