Ukinut pritvor njemačkoj kapetanici: Štitila je živote

Ukinut pritvor njemačkoj kapetanici: Štitila je živote

Rackete nije poslušala naredbe italijanskih oružanih snaga, probila blokadu luke i dovezla na kopno 41 migranta.

Italijanska sutkinja presudila je u utorak da njemačka kapetanica Carola Rackete nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu tokom vikenda, rekavši kako je provodila svoju dužnost u zaštiti života, prenose agencije.

Rackete, 31-godišnja Njemica, nije poslušala naredbe italijanskih oružanih snaga i ušla je u luku Lampedusa u subotu, udarivši u policijski patrolni čamac kada je brodom Sea-Watch na kopno dovezla 41 afričkog ilegalnog migranta koje je pokupila na moru.

Odmah je privedena i stavljena u kućni pritvor, ali zadavši udarac italijanskom protivimigrantskom ministru unutrašnjih poslova Matteu Salviniju, sutkinja Alessandra Vella presudila je da je Rackete provodila svoju dužnost te da nije počinila bilo kakvo nasilje.

Rackete je još suočena sa mogućom optužnicom za pomaganje ilegalnim migrantima, ali je Vella naredila njeno trenutno puštanje na slobodu.

Nemoć Evrope

Salvini je rekao u saopćenju kako se nadao oštrijem odgovoru italijanskog pravosudnog sistema i obećao kako će prognati Rackete što je prije moguće.

Racketine aktivnosti izazvale su spor između Italije na jednoj i Njemačke i Francuske na drugoj strani i još jednom upozorio na nemoć Evrope da usvoji jedinstvene imigrantske propise.

Njemica se pojavila pred sudom u Agrigentu u ponedjeljak i izvinila se što je udarila u patrolni čamac rekavši kako je to bila nesreća te da je njena jedina briga dobrobit migranata.

 

(Izvor: Agencije)

Close