Ukradeno dvorište

Ukradeno dvorište

Početkom ljeta 2019. godine Mostar gubi još jednog privrednog giganta, Preduzeće Aluminij. Urušena je cijela struktura industrijskog razvoja grada na Neretvi koja je isplanirana još u bivšoj državi. Ranija privatizacija Vazduhoplovne industrije Soko, kojom su se bavili mnogi mediji i novinari, prikazujući je kao golemu pljačku, tokom zadnjih godina je utihnula.

Autor: Husein Oručević/Abrasradio.info

Nelegalna privatizacija Sokolovih nekretnina i zemljišta ponovo je isplivala na svjetlo dana kada su građani Mostara podigli glas i zatražili povratak i očuvanje zelenih površinina, parkova i dvorišta čiji su oni postali vlasnici pri otkupu stanova s početka stoljeća ili pak onih površina koje se vode kao javne površine u zemljišnimi urbanističkim dokumentima. Ko je pokrao mostarske parkove i dvorišta? Ko je dozvolio nelegalne rabote i ko se sve okoristio, poslušajte u radio reportaži „Ukradeno dvorište“, autorstva Husein Oručevića.

Veliko hvala stanarkama bivših sokolovih zgrada: Boški Ćavar, Boženi Šehović i Mariji Tepurić. Reportažu možete poslušati OVDJE.

* Reportaža je proizvedena u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Close