Unosan posao s polovnim mašinama

Unosan posao s polovnim mašinama

Treba vam bager ili dizalica? Štamparska mašina ili možda industrijski robot? Dobar bi bio i polovan? Ako je tako, sigurno ćete da dospete na nemačku platformu koja je na putu da postane vodeća u svetu.

Piše: DW

Torsten Mušler je preduzetnik za kojeg se može reći da je imao osećaj za dobar posao i to u pravom trenutku. Kad je 1999. kao student za džeparac radio za jednu firmu koja proizvodi mašine, zadatak mu je između ostalog bio i da na internetu gleda kakvih sve polovnih mašina ima na tržištu. U toj potrazi brzo bi izgubio živce, jer je zadatak u to vreme bio „užasno komplikovan“.

Uveren da se s „mogućnostima koje nudi internet na tržištu može delovati bitno efikasnije“, osnovao je svoju internet-platformu maschinensucher.de. U početku je sve radio sam, ali otkako se taj portal pročuo i među onima koji prodaju i onima koji traže polovne mašine, Mušlerova platforma našla se na najboljem putu da postane vodeća na tom području u čitavom svetu. Prošle godine na njoj su se nudile mašine svih mogućih vrsta i namene u vrednosti od preko deset milijardi evra.

Bilo loše ili dobro, traže se polovni

Četrdesetšestogodišnji preduzetnik iz Rurske oblasti sebe doživljava kao posrednika koji na svojoj platformi povezuje one koji žele da prodaju i one koji žele da kupe polovnu mašinu. I to radi s uspehom: na platformi se trenutno nudi više od 150.000 mašina, od one jednostavne za obradu drva po ceni od dvestotinak evra, preko ogromnih glodalica za desetak hiljada, pa do kompletnog pogona za proizvodnju betona.

Torsten Mušler: osnivač platforme maschinensucher.de

Torsten Mušler: počelo je dok je zarađivao kao student...

Mušler je u stvari studirao komunikologiju, filozofiju i psihologiju, ali je, kaže, brzo shvatio da je trenutak povoljan i uočio mogućnosti koje nudi internet. Sve do 2008. u firmi je radio samo on sam, jer nijedan investitor nije hteo da uloži niti cent u njegov projekat. Danas njegov portal ima gotovo dva miliona posetilaca mesečno, a i on je uspeo da završi fakultet, jer, kako kaže, „jer kad nešto započnete, onda bi to trebalo i da završite“.

Trenutno još uvek polovina korisnika dolazi iz nemačkog govornog područja, iz Nemačke, Austrije ili Švajcarske. Ali sve je više onih sa istoka Evrope, iz zemalja kao što su Poljska, Češka, Slovačka ili Rusija. Uporno raste i broj korisnika iz Francuske, Italije ili Španije. „Polovne mašine se uvek dobro prodaju“, sumira Mušler svoje iskustvo. Jer ako privredi ide slabo, onda se traže polovne, jeftinije mašine. A ako privredi ide dobro, onda proizvođači ne stižu da naprave dovoljno novih mašina pa se traže i polovne.

Stranica i na srpskom

Evropa je tek prvi korak, nemački preduzetnik otisnuo se i na druge kontinente. „Međunarodna trgovina će i dalje da se širi. Polovne mašine imaju izuzetno povoljan odnos cene i efikasnosti i zato su posebno zanimljive za preduzetnike iz zemalja u razvoju.“ Istovremeno, i proizvođači novih mašina uočavaju korist od takve trgovine: jer ako njihov kupac zna da će kasnije moći dobro da proda svoju mašinu kao polovnu, onda se lakše odlučuje i za kupovinu novog.

Aparat za pice

U ponudi recimo i polovni aparat za pice

Trenutno je portal dostupan na 66 jezika, „kako bi kupci dobili ponudu i na svom jeziku“, objašnjava Mušler. Može da se bira od kineskog, pa do hebrejskog ili hindua – iako poseta stranici na srpskom (maschinensucher.rs) otkriva da po svemu sudeći koriste neki program za automatsko prevođenje – ali kupcima viljuškara ili pogona za proizvodnju piva dobar prevod i nije toliko bitan. Tu je inače i aplikacija za mobilne telefone dostupna u više od 150 zemalja.

Sad su tu i „mašine s točkovima

Torsten Mušler je svog prvog radnika zaposlio tek 2008, bio je to njegov bivši kolega s fakulteta. Danas u njegovoj firmi radi četrdesetak ljudi, a on i dalje traži IT-stručnjake, ali i ljude sa znanjem stranih jezika, naročito sa istoka Evrope gde vlada veliko interesovanje za polovne mašine.

Kada je reč o prihodu, zbog tako velikog broja posetilaca portalu sve važnija stavka postaju i eksterni oglasi koji se postavljaju na stranicu. Ipak, glavni izvor prihoda i dalje je naplata za objavljeni oglas za same mašine. Naravno, nude se i paketi različitog trajanja, ali ako neko želi da proda pet mašina i to želi da oglašava tri meseca, po oglasu će to da ga košta manje od 8 evra. Mušler nastavlja da eksperimentiše s mogućnostima takve prodaje: tu su i aukcije, ako se nekom prodavcu žuri ili ako je uveren da će tako dobiti više.

Tramvaj

A možda vam treba stari tramvaj?

U svakom slučaju, Mušler želi da proširi delovanje i upušta se i u investicije: od početka godine preuzeo je portal Truckscout24.de na kojem se prodaju teretna i druga industrijska vozila. Jer, izvorni posao se pre svega odnosio na, kako ih on naziva; „mašine bez toškova“, a ovaj novi korak je, kaže, oživeo njegovo poslovanje. Kod kamiona, autobusa ili bagera, naime sve ide mnogo brže: „Tu stave bager na prikolicu tzv. labudicu, i ona je sutra u Poljskoj, i odmah je na gradilištu gde počinje da radi.“

Ili negde drugde, gde nekom treba neka mašina. Ali za novu, za sada, nema novca...

Close