Uoči sednice SO Gacko odbornicima upućeno pismo: Labudova pesma gatačkog vodovoda

Uoči sednice SO Gacko odbornicima upućeno pismo: Labudova pesma gatačkog vodovoda

Odsustvo investicija i razvojnih ideja, negativno poslovanje, stranačko zapošljavanje i opšta apatija uzeli su svoj danak. Rešenja koje je ponudilo opštinsko rukovodstvo bila su samo obećanja. Radnici i uprava najavljuju radikalizaciju. Kažu - nemaju šta da izgube.

O štrajku i problemima - načelnik Radmilović sa radnicima Vodovoda (Iz arhive )

Situacija u preduzeću “Vodovod” Gacko je došla u kritičnu fazu. Iznevereno i napušteno se osećaju i radnici, ali i uprava preduzeća. Stoga su opštinskim zvaničnicima uputili zajedničko saopštenje. Navode da se obraćaju pismenim putem jer sa načelnikom nisu uspeli da stupe u kontakt. Ukazuju da je kriza poprimila takve razmere da preti da potopi preduzeće.

S obzirom da ide sušni period i nestašica vode, što će još dodatno pogoditi preduzeće u svakom smislu, ne garantujemo mogućnost daljeg funkcionisanja preduzeća i snabdevanja građana pitkom vodom” navodi se u saopštenju.

Radnici su poslednju platu primili pre mesec i po i to za februar. Pre toga su im za decembar i januar isplaćeni minimalci. Pritisnuti kreditima i obavezama, neki od njih uzimaju bolovanje i traže posao “na crno”. Oni koji nemaju tu mogućnost, strahuju od toga šta budućnost nosi.

No, radnici nisu baš potpuno zadovoljni ni zajedničkim saopštenjem koje doduše najavljuje radikalizaciju mera, ali ne ukazuje u potpunosti na očajno stanje u kojem se nalaze. Stoga su odbornicima uputili otvoreno pismo uoči sednice SO Gacko koja je zakazana za sutra.

Revoltirani činjenicom da se tačka o stanju u "Vodovodu" nije našla na dnevnom redu, u pismu kažu da su umesto obećanog boljitka stigli do kolapsa.

Kada budete sedeli u skupštinskim klupama, draga gospodo odbornici kojma smo i mi dali glas da odlučujete o našim sudbinama, i kad budete raspravljali o sportu, birali razne komisije i glasali 10:9, neka vam tada padne na pamet radnik i dete “Vodovoda” pošto više nismo vredni ni bitni da se o nama raspravlja”, navodi se u pismu.

Apeluju na empatiju i ljudsku solidarnost jer se osećaju kao građani drugog reda, "a oni koji žive samo od plate iz "Vodovoda" pretvoreni su u socijalne slučajeve", stoji u pismu.

Višegodišnji problemi u "Vodovodu", o kojima je Direkt u više navrata pisao, početkom marta su rezultirali štrajkom upozorenja i najavom generalnog štrajka. Do njega nije došlo jer je sa načelnikom opštine Milanom Radmilovićem postignut dogovor i usaglašene mere za oporavak. Ipak, kako naglašavaju u saopštenju koje su potpisali Uprava i Sindikat, obećanja nisu isunjena, a situacija je nakon četiri meseca, daleko teža.

Da li će sutra odbornici tražiti da se raspravlja o stanju u vodovodu ostaje da se vidi. No, ovo preduzeće čiji je opština većinski vlasnik, nije usamljeno u svojim problemima. U sličnoj situaciji je i Komus, ali i Dom zdravlja.

Close