Upitne stipendije za brucoše u Trebinju - gradonačelnik obmanuo javnost i studente

Upitne stipendije za brucoše u Trebinju – gradonačelnik obmanuo javnost i studente

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, pred početak ove akademske godine, dodijelio je stipendije za 56 brucoša koji su upisali deficitarna zanimanja. Međutim, “Direkt” saznaje da stipendirana zanimanja nisu deficitarna, kako je to predstavljeno javnosti, a za ove namjene iz budžeta Grada Trebinja biće izvojeno 112.000 maraka. Osim toga, u ovoj priči oštećeni su studenti fizike, zanimanja koje je zaista deficitarno i u Trebinju i u Srpskoj, a koje je Grad u konkursu izostavio.

Petrović sa brucošima nakon potpisivanja ugovora o stipendijama

Grad je stipendije dao studentima koji su upisali arhitekturu, građevinarstvo, mašinstvo, elektrotehniku, informatiku, te srpski jezik i književnost.

„Ovih šest djelatnosti nema na evidenciji trebinjskog Zavoda za zapošljavanje i u tom smislu smo procijenili da je potrebno da finansiramo one studente koji su upisali deficitarne struke”, kazao je Petrović nakon potpisivanja ugovora sa brucošima koji su dobili stipendiju.

No, podaci koje je našem portalu dostavio trebinjski Zavod za zapošljavanje demantuju Petrovića.

Konkurs za stipendije raspisan je 13. maja ove godine, a 1. maja na spisku Zavoda nalazila su se četiri diplomirana inženjera arhitekte, pet diplomiranih inženjera elektrotehnike, jedan profesor matematike i informatike, i jedan diplomirani građevinski inženjer, četiri inženjera informacionih tehnologija, te čak osam diplomiranih mašinskih inženjera i sedam profesora srpskog jezika.

Sa druge strane, na evidenciji trebinjskog Biroa nema nijednog profesora fizike, ali Grad Trebinje nije stavio ovo zanimanje u konkurs za stipendije iako je ono zaista deficitarno. Tako je bez finansijske podrške svog grada ostala najmanje jedna brucoškinja iz Trebinja sa kojom smo stupili u kontakt, ali ona nije željela da komentariše za javnost.

Stipendija i za privatni fakultet

Navedena studentkinja fizike ostala je bez svoje stipendije, ali zato je dobila jedna studentkinja privatnog fakulteta, jer Grad Trebinje u konkursu nije odvojio državne od privatnih fakulteta. Po zakonu, diplomci državnih i privatnih fakulteta na tržištu rada su ekvivalentni, ali nije praksa da se od javnog novca finansiraju studenti privatnih fakulteta.

Zbog čega je Grad Trebinje napravio ovakav izuzetak i zbog čega je gradonačelnik Luka Petrović obmanuo javnost izjavom da su stipendije dodijeljene za zanimanja kojih nema na evidenciji trebinjskog Biroa nismo uspjeli da saznamo, jer on nije odgovarao na naše pozive. Na ovaj način, zakonitost konkursa dovedena je u pitanje, jer je nejasno na osnovu čega je Grad za stipendiranje odabrao baš ova zanimanja?

Grad će nastaviti da stipendira studente sa spornog konkursa

Dodatni problem je što je, prilikom potpisivanja ugovora sa brucošima, gradonačelnik Petrović najavio da će stipendije biti dodijeljene i za drugu godinu studija, za one koji je redovno upišu, i to bez objavljivanja novog javnog poziva. Dakle, Petrović će iz budžeta nastaviti da daje građanske pare preko konkursa koji je sproveden na zakonski upitan način.

Prije nego što je konkurs zvanično objavljen, pompezno je najavljivan u lokalnim medijima.

„Cilj nam je da nedostajuće struke budu od naših ljudi, naših kadrova, da roditelji upućuju djecu na fakultete koji će imati zaposlenje odmah, a ne da gomilamo struke na Zavodu za zapošljavanje, tako da pojedinci, na žalost, završavaju fakultete a ne nalaze zaposlenje. Naš je cilj da svi oni koji završe i rade u toj struci, i u tom smjeru gradska uprava će praviti svoje aktivnosti, kako bi Grad Trebinje bio pun mladosti koja će se vraćati u ovaj grad a ne odlaziti iz njega“, istakao je tom prilikom Petrović.

Možda u ovoj Petrovićevoj izjavi djelimično i leži odgovor na naša pitanja.

Close