Uprava ERS-a za pregovore sa sindikatom angažovala armiju advokata

Uprava ERS-a za pregovore sa sindikatom angažovala armiju advokata

Dok se zavisna preduzeća u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) bore sa svakodnevnim blokadama i likvidnošću, iz holdinga se razbacuju novcem. Umjesto da sa predstavnicima sindikata sjednu za pregovarački sto i dogovore uslove oko novog kolektivnog ugovora, uprava je angažovala armiju spoljnih advokata da ih zastupa, pravdajući se strahom od pandemije, saznaje portal CAPITAL.

ers

Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Iz sindikata poručuju kako su razočarani ovim potezom, jer kako tvrde, u kancelarijama sjedi na desetine pravnika. Međutim dodaju oni, uprava očigledno u njih nema povjerenje, pa novac troši na advokate, dok oni sa vrha ne žele da pregovaraju.

Oni su ovih dana zvanično obavješteni kako advokati Stevan i Đorđe Dimitrijević, Davorin Marinković, Nina Vještica i Tanja Savičić, svi iz Banjaluke ovlašteni da zastupaju ERS u pregovorima.

Navedena lica se ovlašćuju da u ime i za račun društva vrše usmenu i pisanu komunikaciju sa predstavnicima sindikata te pregovaraju. Dajemo izričito ovlašćenje da imenovane advokate u slučaju potrebe može zamjenjivati drugi advokat, stručni saradnik kod advokata i advokatski pripravnik po slobodnom izboru”, navodi se u punomoći koju je ERS dao adovakatima.

Paralelno, sindikatu se pismeno obratio i advokat Stevan Dimitrijević koji je upozorio predstavnike radnika da kolektivni ugovor ističe 1. oktobra, odnosno sutra, te da će nastati pravna praznina koja može imati štetne posljedice i za matični holding ERS-a i za radnike.

Predsjednik Odbora sindikata ERS-a, Zoran Mićanović, u izjavi za CAPITAL odluku uprave o angažovanju advokata ocjenjuje sramnom.

Na ovaj način su prešli liniju korektnosti. Kako to da imamo novac za advokate a nemamo da isplatimo neke najbanalnije stvari zbog kojih se zavisnim preduzećima blokiraju računi. Ovakvim ponašanjem neće ništa dobiti osim što će nas izritirati da idemo u radikalniju priču”, kaže Mićanović.

Podsjećamo, kako je CAPITAL juče objelodanio, računi Rudnika i termoelektrane u Ugljeviku su blokirani zbog neizmirenih obaveza po osnovu eksproprijacije.

I druga zavisna preduzeća, posebno distributivna su u velikim finansijskim problemima. Kroz reorganizaciju su izgubili nadležnost nad velikim kupcima a ogroman novac su morali da izdvoje i za stimulativne otpremnine.

Kada je riječ o kolektivnom ugovoru, uprava holdinga i sindikat mjesecima pokušavaju da se usaglase u vezi sa pregovorima oko novog kolektivnog ugovora. Dok holding traži da se još postojeći ugovor produži do kraja godine, sindikat insistira da se potpiše novi trogodišnji sa uvećanom cijenom rada.

Pitanja o tome ima li holding osposobljene ljude za pregovare sa predstavnicima radnika poslali smo i upravi preduzeća, a odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Close