Uskoro počinje izgradnja vodovoda na Baljcima - neizvjesno kada će voda poteći iz slavina

Uskoro počinje izgradnja vodovoda na Baljcima – neizvjesno kada će voda poteći iz slavina

Radovi na izgradnji vodovoda na bilećkom selu Baljci trebalo bi da počnu uskoro, a ovaj posao, vrijedan 725.000 maraka, dobila je firma „Kostruktor inžinjering“ iz Bileće. Ugovor o izvođenju radova direktor „Konstruktor inžinjeringa“ Milija Šuković sutra će zvanično potpisati sa Miljanom Aleksićem, načelnikom Opštine Bileća koja je investitor projekta.

Iako se Opština Bileća vodi kao investitor projekta, novac za izgradnju vodovoda zajedno su obezbijedile Vlada Srbije i Vlada Srpske još prošle godine, o čemu je naš portal ranije pisao. Vlada Srbije učestvovala je sa 300.000 evra, dok je Vlada RS dala 200.000 maraka.

Kako je za „Direkt“ rekao Veselin Vujović, iz Udruženja korisnika voda mjesne zajednice Baljci, Opština Bileća u svemu je učestvovala sa svega 2.000 maraka. Na početak radova čekalo se više od godinu dana, međutim, Vujović pojašnjava da će sada biti završena samo prva faza izgradnje vodovodne mreže, nakon čijeg završetka Baljčani, ipak, neće dobiti vodu u kućama.

Veselin Vujović

„Po ovom tenderu predviđeno je da se izvede voda od bazena u Bileći i da se napravi jedna potisna pumpa na pola puta do brda. Na nekih 800 metara nadmorske visine će biti bazen od 200 kubika, a od njega će distributivni vod biti spušten do sela, do prvih kuća. Sekundarna mreža odatle treba da bude izgrađena novim projektom i tek tada će kuće dobiti vodu“, objašnjava Vujović za „Direkt“.

Međutim, Vujović kaže da za razvođenje sekundarne mreže za sada nije urađen projekat, niti ima novca za njenu izgradnju.

„Moraćemo tražiti pare da se radovi nastave dalje. Za to bi nam trebalo nekih 300.000 maraka. Od sume koju sada imamo ostaće nam nekih 60.000 maraka, pa se nadamo da će nam opet nešto dati Vlade Srbije i RS, a nešto Opština koja za sada skoro ništa nije dala“, ističe Vujović za naš portal.

On dodaje da je tenderom predviđeno da radovi na izgradnji prve faze traju 69 dana. Skeptičan je da će radovi biti završeni u tom roku, ali, kako kaže, Baljčani će biti zadovoljni ako budu gotovi do jeseni.

Vujović nije imao informaciju kada će izvođač početi sa radovima, a ovaj podatak nismo uspjeli da dobijemo ni iz firme „Konstruktor inžinjering“.

Inače, Baljci su najmnogoljudnije bilećko selo čiji je broj stanovnika konstantan u posljednjih 25 godina. Baljčani se vodom još snabdijevaju iz čatrnja, a ljeti, u vrijeme suše, iz cisterni. To im otežava bavljenje poljoprivredom i stočarstvom, od čega uglavnom i žive, ali oni, ipak, ne napuštaju ovo selo. Trenutno u njemu živi 121 porodica.

Close