Vakcinacija stranih državljana u Srbiji: „Jako smo zahvalni"

Vakcinacija stranih državljana u Srbiji: „Jako smo zahvalni”

Odluka vlasti u Srbiji da stranim državljanima omogući vakcinisanje protiv korone izazvala je ozbiljno interesovanje u regionu, o čemu svedoče gužve na graničnim prelazima, kao i na punktovima za imunizaciju u Beogradu i Nišu.

sajam-vakcinacija

Piše: Tijana Dušej Ristev/ BBC na srpskom

Mnogi od njih na nisu zakazali termin preko sistema eUprave.

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović pozvao je državljane susednih zemalja, koji nemaju zakazan termin za vakcinaciju, da ne dolaze u Srbiju, jer neće biti vakcinisani.

„Svi drugi treba da znaju da, ukoliko nemaju zakazen termin, neće biti u prilici da se vakcinišu", rekao je Jovanović, a prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u izjavi agenciji Beta rekao je da je u subotu na dva punkta u glavnom gradu Srbije vacinisano oko 9.000 ljudi, većinom stranih državljana.

Kolone vozila u subotu ujutru bile su formirane na prelazima Rača, Šepak i Karakaj, objavilo je sarajevsko Oslobođenje koje donosi i fotografije sa kamera Auto-moto saveza Bosne i Hercegovine.

Na graničnom prelazu Tabanovce iz Severne Makedonije u Srbiju takođe je gužva, a prosečno se čekalo oko 40 minuta, navodi skopski list Kurir.

U Beogradu i Nišu je organizovana vakcinacija privrednika i zaposlenih iz regiona i za tu namenu je do sada obezbeđeno oko 10.000 doza.

Gužva ispred Belekspo centra u Beogradu

„Jako smo zahvalni"

Ispred Hale 3 na beogradskom sajmu polako pristižu putnici sa celog Balkana koji bi da prime Astrazeneka vakcinu, o čemu svedoče i mnogi automobili sa bosanskim i makedonskim tablicama parkirani ispred.

„AstraZeneka, prva doza, izvolite svi!", na svakih par minuta čuje se glas jednog od mladića zaposlenog u obezbeđenju punkta na Sajmu.

Gordanu Stojoviću iz Sarajeva nije bilo teško da sedne u automobil u toku noći, kako bi stigao u petak da se vakciniše čim otvore vrata hale.

Za vakcinaciju se nismo prijavili, čuli smo da može i bez prijave", kaže Stojović za BBC na srpskom koji je zajedno sa suprugom u jutarnjim satima primio prvu dozu AstraZeneka vakcine besplatno.

Jako smo zahvalni", dodaje ovaj Sarajlija.

Stojović nije jedini strani državljanin koji je došao u Beograd da se vakciniše.

Dan kasnije, Danijela Dragić iz Beča, koja je rođena u Austriji, kazala je za agenciju Beta da se njen suprug već vakcinisao u Srbiji, a da sada i ona na to čeka na Beogradskom sajmu.

Informisali smo se o vakcinaciji putem interneta, prijavili smo se i dobili termin", rekla je ona.

Zaposleni u obezbeđenju Hale 3 rekli su petak da je do sada najviše na vakcinaciju došlo ljudi iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, ali i da ima Nemaca, Holanđana i Slovaka.

Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, rekao je početkom februara da „strani državljani čine tek oko 0,8 odsto ukupno vakcinisanih" u Srbiji.

BBC na srpskom je poslao mejlove s upitima na temu vakcinacije stranih državljana Ministarstvu zdravlja i e-Upravi.

Do objavljivanja teksta odgovori nisu stigli.

Zašto stranci mogu da se vakcinišu u Srbiji

Početkom februara Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je da su „priče o masovnoj vakcinaciji stranaca u Srbiji- dezinformacije" .

Đerlek je tada rekao da podržava izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „ukoliko bude mogućnosti treba pomoći i komšijama".

Mesec dana kasnije čini se da se priča promenila i da vakcina ima i za komšiluk, čak je i Privredna komora Srbije objavila da je obezbeđeno 10.000 vakcina za privrednike i zaposlene iz regiona.

Srpske vlasti do sada su određene kontigente doza vakcina poklonile susednim zemljama - Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U Srbiji su u upotrebi vakcine kineskog Sinofarma, ruskog Sputnjika i britansko-švedske kompanije AstraZeneka.

Bosanski portal Kliks prenosi da je jedan od razloga zašto je Srbija odjednom, odlučila da bez uslova vakciniše i strane državljane to što određenoj količini vakcine Astrazeneka ističe rok trajanja 29. marta i da je preporučeno da se do tada iskoristi.

Ovaj bosanski medij piše i da je u Srbiji „značajan deo populacije vakcinisan, kao i da se interes za vakcinaciju usporio".

„Kako bi se iskoristile kupljene vakcine, otvorena su vrata za sve", navodi se u tekstu.

BBC je pokušao da proveri ovu informaciju kod nadležnih u Srbiji, ali do objavljivalja teksta nije uspeo da dobije odgovor.

„Treba da delimo, ako imamo za nas"

Mišljenja oko toga da li vakcina treba da se deli onima koji nisu srpski državljani su podeljena, posebno na društvenim mrežama.

Milica Rokvić iz Sopota došla je na vakcinaciju na Sajam, misleći da će dobiti rusku vakcinu Sputnjik V, koju je odabrala prilikom prijave.

Na vratima Hale 3 dočekala ju je informacija da je vakcinacija ovim cepivom odložena za 31. mart i da trenutno može da primi samo Astrazeneku.

„Ako još jednom budem čula da je vakcinacija dobro organizovana...", kaže Rokvić rezignirano.

Na pitanje kakvo ima mišljenje o tome što strani državljani mogu da se vakcinišu u Srbji, Milica kaže da i treba da delimo vakcine, ako imamo dovoljno za nas.

„Čula sam da u Bosni uopšte nema vakcina, jadni ljudi", rekla je ona.

Pojedini korisnici Tvitera pišu o tome da vakcine treba dati i onima koji nisu državljani Srbije.

Šta kaže zvanična statistika?

U Srbiji je, prema podacima Vlade Srbije, do 25. marta obavljeno ukupno 2.267.450 vakcinacija.

Dve doze vakcine primilo je 912.555 ljudi.

Vakcinacija je u Srbiji počela 24. decembra, a dostupne su vakcine četiri proizvođača - Fajzer, Sputnjik, Sinofarm i AstraZeneka.

Kako se prijaviti za vakcinaciju ako ste strani državljanin

Strani državljani mogu da se prijave za vakcinaciju u Srbiji preko portala eUprava.

To mogu da učine i oni koji nemaj mesto boravka u našoj zemlji, potrebno je samo da se prijave sa srpskom adresom i brojem telefona na koji će im stići poziv za vakcinaciju.

Među traženim podacima potrebno je da označite da niste državljanin Srbije sa i bez boravka u ovoj zemlji da napišete broj pasoša, ime, prezime, imejl adresu, broj mobilnog i fiksnog telefona, kao i i da označite na kom punktu bi da dobijete vakcinu.

Za državljane Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Bugarske i Albanije za ulazak u Srbiju nije potreban PCR test, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Oni koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država umesto negativnog RT-PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test, dodaje se u istom obaveštenju Ministarstva.

Close