Vazduhoplovni analitičar Ščuric: "Aerodrom Trebinje" je istinska parodija

Vazduhoplovni analitičar Ščuric: “Aerodrom Trebinje” je istinska parodija

Hrvatski avio-portali ovih dana bave se izgradnjom “Aerodroma Trebinje” sa kojeg će, prema posljednjem u nizu obećanja i prolongiranja, prvi avion poletjeti u proljeće 2023. godine. Vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric, na svom regionalnom portalu Zamaaero, danas je “Aerodrom Trebinje” nazvao “istinskom parodijom”.

VAzduhoplovni analitičar Alen Ščuric

- Dakle, Aerodrom Trebinje prestao je biti komedija koja nas sve uveseljava i izbacuje nam smiješak uz jutarnju kavu i posao je istinska parodija. Prvo, zbog čega je parodija je premještanje lokacije aerodroma. U mjesec dana lokacija je prebačena tri puta. Da neko pravi šupu u dvorištu i tri puta je preseli puno je, da neko tri puta preseli lokaciju kuća u mjesec dana bio bi predmet isprdavanja komšiluka, a preseliti tako kompleksan objekat kao što je aerodrom već na tri lokacije u mjesec dana je upravo to što sam napisao: parodija. Slobodna Dalmacija je to odlično opisala: Sele aerodrom ko pijani domaćin kauče po sobi – napisao je Ščuric.

Još je veća parodija, smatra ovaj vazduhoplovni analitičar, priča da će Trebinje imati najdužu pistu u regiji, čak 100 metara dužu i od Beograda.

- Genijalci planiraju pistu od 3500 metara. Za koga, majko mila? Trebinje će imati pistu kakvu nema ni Split, Skopje, Priština, Sarajevo, Podgorica, Tivat, Zadar? Trebinje će biti aerodrom sa najdužom pistom na području bivše Jugoslavije!!! Krista ti boga! – začuđen je Ščuric.

No, kako kaže, najveća parodija je izjava koju je dala uprava aerodroma, da se u prvoj godini rada, po njima 2023, očekuje promet slijedećih aviona: 86 manjih business aviona, 24 ATR72, 226 Airbusa A220, A319, A320 i A321, te 90 Boinga 737 i 767.

- Majko mila. 316 uskotrupaca i široktrupaca godišnje, a ukupno 426 aviona godišnje? Pa ovime će Trebinje biti na razini Niša, Ohrida i Banje Luke, a bitno bolje od Morave, Mostara, Osijeka, Brača. I kako su to samo, majko mila, izračunali da će biti tačno 226 Airbusa, a samo 90 Boeinga? – pita se, uz smijeh, Ščuric.

On je ranije za “Direkt” kazao da je “Aerodrom Trebinje” najveći nonsens u vazduhoplovstvu regije u posljednjih 50 godina.

Sredojević: Previše nepoznanica i nelogičnosti, smatram da se neće ni izgraditi

Nenad Sredojević, odgovorni urednik Avioradara, portala koji se bavi pitanjima zrakoplovstva, za Dubrovački dnevnik kazao je da je skeptičan da će se trebinjski aerodrome ikada izgraditi. Ni, i ako se ikad izgradi, neće puno uticati na promet u Čilipima, smatra on.

-Ako bi neki turista, koji želi posjetiti Dubrovnik, sletio u Trebinje, mora preći granicu i biti spreman na gužve, pogotovo kada jednog dana Hrvatska bude u Šengenu. Ako oni žele da izgrade aerodrom u Trebinju i računaju da će putnici tamo dolaziti radi Dubrovnika, u krivu su, jer BiH još dugi niz godina neće ući u EU. Uostalom, nisam uopšte siguran da će se on ikad izgraditi. Prvo, Srbija nije neka najbogatija zemlja da ulaže tek tako ogromne novce. Drugo, pitanje je hoće li Savjet ministara BiH dati potrebnu suglasnost. Treće, gdje bi oni našli svu potrebnu radnu snagu za rad na tako velikom aerodromu? Već bi je sada trebali početi obučavati – ističe Sredojević.

On dodaje da ga ne bi čudilo da je investitor, ipak, neko drugi, a ne Srbija.

-Kinezi u posljednje vrijeme grade aerodrome širom svijeta. Ako je u pozadini kineska lova, što još uvijek ne znamo, onda bi od svega i moglo nešto biti. Ako nije, ne vjerujem da će se izgraditi, a sigurno neće biti ozbiljna konkurencija dubrovačkom aerodromu – mišljenja je Sredojević.

On dodaje da oni koji žele da prave trebinjski aerodrome možda računaju da bi s povoljnim uslovima privukli niskotarifne avioprevoznike poput Rajanera koji bi onda nudio svojim putnicima letove za Dubrovnik, Aerodrom Trebinje, uostalom kako rade širom Evrope - Slete u Gironu, a nude let kao da je Barselona?

-Da, Rajaner to radi, u ponudi ima Pariz ili Stokholm, pa slete na manji aerodrom udaljen stotinjak kilometara, ali razlika je, jer je riječ o istoj državi. Ne bi to mogli raditi s Trebinjem koji, ne da nije u istoj državi, nego nije ni u EU. Previše je tu nepoznanica i nelogičnosti, pa smatram da se taj aerodrom ni neće izgraditi – zaključuje Sredojević.

Na fantomski aerodrom u Trebinju do sad potrošeno više od milion maraka

Podsjećamo, priča o trebinjskom aerodromu stara je skoro dvije decenije, a prvo preduzeće “Aerodrom Trebinje” zvanično je osnovano 2009. godine. Za pet godina rada, bez piste i međunarodnog reda letova, bez obećanih 250.000 pa i milion putnika, trebinjski aerodrom je potrošio više od milion maraka iz budžeta, a urađeni su samo master plan i idejno rješenje. O izradi izvedbenog projekta nije bilo ni govora, pisao je Žurnal.

Prošle godine u priču sa aerodromom “uskočila” je susjedna Srbija koja je rekla da će ona finansirati njegovu izgradnju. Početkom septembra 2020. godine, u Trebinju je i zvanično osnovano novo preduzeće “Aerodrom Trebinje”, a za direktora je postavljen Mladen Stanković iz Niša, koji je zaposlen u aerodromu “Konstantin Veliki” u tom gradu. Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, najavila je da bi prvi avion sa trebinjske piste mogao da poleti 2022. godine. Investicija je procijenjena na oko 50 miliona eura. Međutim, rokovi su nekoliko puta prolongirani, posljednji put za proljeće 2023. godine, a investicija se sada procjenjuje na 150 miliona evra. Srbija, kao investitor, javnosti još nije predočila studiju ekonomske opravdanosti izgradnje trebinjskog aerodroma.

Close