VD države

VD države

Mada ima ista prava i obaveze kao normalna država, ova naša je u statusu vršioca dužnosti. U praksi to znači da prava koristi, doduše više u ličnom nego u javnom interesu, a dužnosti obavlja kako joj se prohte. “Država, to sam ja!” ovde može da uzvikuje svaka stranka na vlasti. A stranački šef je, po logici stvari, država u državi.

i-bi-nedelja

Za razliku od krivog tornja u Pizi čije su temelje obezbedili neimari za narednih nekoliko stotina godina, toranj u kome živimo se toliko nakrivio, čini se da će svakog trenutka pasti. Ipak, on ne pada jer ga pridržavaju pare. Dok je resursa, dakle, kredita, naš će toranj da stoji.

U sedmici iza nas su na račun napokon legle pare od MMF-a, vladari su se sastali i to lako raspodelili. Prosto se moglo videti kako im buja samopouzdanje. “Pošto država!” skoro da se svakom od njih otelo sa usana. U zadnjem trenu su zastali svesni da nije trenutak za tu vrstu iskrenosti u javnosti koja tek što je progutala respiratore i poljsku bolnicu. Možda će za koji mesec, kad prođu izbori, moći da se opuste kao Dodik u skupštini.

A u RS se krenulo u političko disciplinovanje koalicionih partnera, što je normalna stvar kad vam ponestane opozicije. Elem, nakon tri mandata je smenjena ministarka za lokalnu samoupravu. Bajinu naredbu da se zbog neposlušnosti kadrovi DNS-a iz Prijedora moraju kazniti, promptno je u delo sproveo premijer nazvavši to rekonstrukcijom Vlade. Dozvoljavamo da se Radovan razume u lov, ali je za pitanja Vlade pravi dunster. Ili je možda, da ne grešimo dušu, smenjena ministarka vredela za najmanje troje. Sve u svemu, ispada da nije samo sudbina od ljubavi jača, kako tvrdi narodni pesnik, nego je i stranka od države.

Kad pomenusmo pesnike, u sedmici iza nas smo saznali da je u višim razredima gimnazije u Srbiji iz programa izbačeno delo Desanke Maksimović jer “ne odgovara epohi” i “jer ga na pravi način ne bi shvatili učenici”. Posle smo čuli i da to nije konačna odluka, ali da se mora vršiti modernizacija plana i ići u korak sa vremenom.

A vremena su takva da su samo oni neopterećeni znanjem, a često i inteligencijom, poželjni podanici VD države. “Neutralisati pismene” za koju godinu bi mogao da bude slogan koji će nekoga dovesti na vlast. Vršilac dužnosti direktora puteva i stranputica u boljem entitetu u praksi primenjuje tu filozofiju prilikom selekcije kadrova. Za njega je obrazovanje prosto jedna formalnost koja može da se ispuni i kupovinom potvrde. Ukoliko je stvarno, može da vas sputava, stvara dilemu, čak da vas parališe ako, recimo, pribegavate ubeđivanju pesnicama. O uterivanju argumenata šutiranjem, da ne pričamo. Govori tiho i nosi, sad jal’ batinu, jal’ batinaša sa sobom, stvar je, da tako kažemo, ličnog stila.

A ako je neko bio strpljiv i tih poslednjih meseci, tačnije, od poslednjih izbora, onda je to Zoran Tegeltija. Kao savetnik je mudro ćutao, radio za svoju stvar i čekao sve dok mu se u novembru prošle godine nije osmehnula sreća u vidu mesta prvog među državnim ministrima.

U nedelji iza nas je dobio priznanje političara godine koje mu je uručio zaboravljeni, ali se nadamo ne i zaboravni predsednik Anemične akademije nauka. Neupućeni posmatrač bi možda pomislio da laureate biraju čitaoci “Trećeg oka”, časopisa za paranormalne pojave. Jerbo, da ih Večernjak svojim trećim okom ispod debelog sloja prašine nije otkrio ili, možda, šestim čulom napipao, niko se ne bi setio ni akademije, ni akademika, a bogami ni ministra. Sreća pa ne postoji "Zornjakov pečat", prosto nas strah da pomislimo ko bi bili njihovi laureati.

No, ako ostavimo po strani maliciozne komentare, mora se priznati da je velika šansa da je nagrada otišla u prave ruke. Jer, ko bi drugi, a da nema ličnu štampariju novca, za samo nekoliko meseci trajanja pandemije, uspeo da obezbedi 750 miliona evra pomoći? Po glavi stanovnika to iznosi cca 250 evra. Čovek je takav magnet za donacije da je prošle nedelje u Sarajevo privukao pomoć koja je iz Dubaija poslata Crnoj Gori. Skandal je sprečen tako što su razmagnetisali ministra poslavši ga u Banja Luku po priznanje.

Ukratko, sa ovakvim političarima, VD status ove države ima da traje, bar dok je kredita.

Close