Veljko Marić - budući rektor UIS-a?

Veljko Marić – budući rektor UIS-a?

Ako je suditi po dokumentu koji je u posedu “Direkta”, na mesto rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu sutra će biti imenovan dr Veljko Marić, poslanik SNSD-a u NSRS i doskorašnji direktor Bolnice Foča. To znači da je ishod Konkursa za izbor rektora UIS-a bio poznat pre nekoliko meseci, iako bi Komisija zvaničnu odluku trebala da donese 22. marta.

Pišu: Slobodan Golubović i Milanka Kovačević

Na zaključak da je dr Veljko Marić i pre raspisivanja konkursa znao da će biti izabran ukazuje Molba za razrešenje sa mesta direktora koju je UO-u Bolnice Foča podneo krajem prošle godine.

U obrazloženju Marić je naveo da će radni odnos u punom radnom vremenu nastaviti na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu (UIS) kao i da je taj rad vezan za “izbor i imenovanja koja treba da uslede u narednom periodu”.

Pozicija rektora UIS-a upražnjena je od 11. 09. 2017. godine, kada je pod pritiskom javnosti i politike, a “da bi sačuvao mir na Univerzitetu”, Radoslav Grujić podneo ostavku. Tada je za vršioca dužnosti imenovan Stevo Pašalić.

Komisija za izbor je objavila da su se na Konkurs za novog rektora, koji je raspisan 22. 02. 2018. godine, javila dva kandidata. Trenutni v.d. Stevo Pašalić, redovni profesor demografije na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, i poslanik SNSD-a u NSRS i bivši direktor Bolnice Foča dr Veljko Marić.

Pokušali smo da dobijemo komentar i od dr Marića, ali se nije javljao na telefon, a na poruku koju smo poslali još čekamo odgovor.

Inače, profesoru Mariću je tokom upravljanja bolnicom pripisivan mobing neposlušnih, zapošljavanje po partijskoj liniji, korišćenje sredstava ustanove u privatne svrhe. Štedelo se na bebama, pa su na osnovu njegove naredbe uskratili BSG vakcinu novorođenčadima iz drugih opština, ali i na pacijentima koji su se odricali refundacije, pa je bolnica istu uslugu naplaćivala i od FZO i od pacijenata.

Ni kolege nisu bile zadovoljne načinom rada dr Marića. Potpuno legitimno su ga, na osnovu Pravilnika i Statuta, u junu 2016. godine, smenili sa mesta rukovodioca Katedre hirurških disciplina Medicinskog fakulteta u Foči. Kako su mediji svojevremeno izveštavali, hirurzi su mu, između ostalog, zamerali donošenje odluka bez znanja katedre, samovolju, kršenje pravilnika, nesazivanje sednica. Uprkos tome, dekan i rektor su ignorisali pomenutu odluku, a Marić je ostao na mestu šefa katedre.

Ovaj profesor, direktor bolnice, poslanik SNSD-a i predsednik Opštinskog odbora Foča u javnosti je poznat kao i jedan od ćutologa u NSRS.

Da li će slučaj Konkursa za izbor rektora UIS-a biti potvrda da je politička korupcija u Republici Srpskoj postala uobičajena i da se pozicije dele isključivo po političkoj pripadnosti, uverićemo se već sutra kada će konkursna komisija objaviti svoju odluku.

Close