Višemilionska šteta u Trebinju nakon nevremena

Višemilionska šteta u Trebinju nakon nevremena

Prve procjene govore da je u Trebinju nevrijeme napravilo višemilionske štete, rekao je ovo šef Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nakon sastanka sa predstavnicima trebinjskih mjesnih zajednica. 

Foto: Janko Gašić

Najviše štete od vjetra pretrpjeli su Gorica, Hrupjela i centra grada, ali stanje na terenu, uvjeravaju, nije alarmantno. Grad Trebinje, kažu, vlastitim kapacitetima može da odgovori izazovima i pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Najviše je oštećen objekat zatvorenog bazena u izgradnji, zgrada srednjoškolskog centra, gradski park, te pojedini privatni objekti.

Od jutros je na besplatan broj Centra za obavještavanje 121 zabilježeno oko 500 poziva građana, a Ćurić kaže da se građani najčešće žale na štetu na krovnom crijepu ili dimnjacima na kućama ili pomoćnim objektim.

„Molio bih građane da imaju razumijevanje i ne prijavljuju neke manje štete koje oni sami mogu sa saniraju, te da prijavljuju samo oni koji problem ne mogu da riješe sami. Narednih dana će doći komisija da sagleda stanje u vezi sa eventualnom finansijskom nadoknadom“, rekao je Ćurić.

Istakao je da je olujni vjetar tokom noći duvao konstantno velikom brzinom, sa povremenim orkanskim udarima.

„Brzina vjetra se mjeri Boforovom skalom. Ta skala ide do broja 12, a u Trebinju su udari vjetra bili između 9 i 10 jedinica na skali. A kada vjetar duva tom brzinom, čupa drveće iz zemlje i pravi veliki štete na objektima. Na mjestima gdje se mjeri, brzina vjetra bila je 95 kilometara na sat, što ne znači da na pojedinim mjestima nije bila i veća brzina“, kazao je Ćurić.

Close