Višković primio Povelju Grada Trebinja - za njega to je povelja Vladi RS

Višković primio Povelju Grada Trebinja – za njega to je povelja Vladi RS

U Trebinju je danas predsjednik Vlade RS primio Povelju Grada Trebinja, koja glasi na njegovo ime, ali ipak smatra da je to priznanje Vladi Republike Srpske.

DETALJI O PRILOGU povelja-trebinje-radovan-viskovic-

Kako su prethodno na sjednici gradske Skupštine obrazložili, “Povelja Grada Trebinja” se Radovanu Viškoviću, kao i Željki Cvijanović, režiseru Slobodanu Vujoviću i, posthumno, Slobodanu Stankoviću, dodjeljuje zbog njihovih zasluga za razvoj grada, unapređenje kvaliteta života i promociju ugleda Trebinja u svijetu, kao i svim oblastima ljudskog stvaralaštva.

Pitali smo predsjednika Vlade smatra li da mu se mogu pripisati sve zasluge navedene za dobijanje "Povelje Grada Trebinja"?

"Povelja ide Vladi RS, ne meni kao pojedincu. Ja sam je dobio kao predsjednik Vlade u ime Vlade i to je moj komentar. Prema tome, ovo je zahvalnost institucijama Republike Srpske, u ovom slučaju instituciji Vlade RS i, rekao sam, ja se u ime Vlade i u svoje lično ime zahvaljujem i to je samo obaveza da još više pomažemo i Trebinju i Hercegovini", odgovorio nam je Višković, iako su se dodjelom povelja u Trebinju zvahvalili ličnostima. Nismo uspjeli da postavimo dodatna pitanja pošto nas je premijer prekinuo svojim odlaskom.

Uspio je ipak, doduše prije našeg pitanja, da izrazi zadovoljstvo što je baš Trebinje, kao jedan od možda najdaljih gradova gledajući na Banjaluku, prepoznao rad institucija Srpske.

"Veoma sam počastvovan što su odbornici Skupštine Grada Trebinja donijeli svoju odluku, jer bez njihove odluke ne bi bilo ni povelje. To u prevodu znači da ipak u ovako teška vremena, koja su pratila mene i moju Vladu sve ove godine, od kad sam u mandatu, su na neki način zahvalnost za ono što sam činio i radio u datom momentu", rekao je Višković.

„Povelja Grada Trebinja“ naknadno će biti dodijeljena članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, jer je, kako su naveli, izrazila želju da joj povelja bude lično uručena, pošto danas, zbog ranije preuzetih obaveza, nije mogla biti u Trebinju.

Podsjećamo, na posljednjem zasjedanju Skupštine odbornici opozicije bili su protiv ovih prijedloga, ističući da Višković i Cvijanović nisu zasliužili takvo priznanje i da bi povelja više priličila gradonačelniku Dubrovnika i dubrovačkim privrednicima, jer zapošljavaju hiljade građana Trebinja. 

Inače "Povelja Grada Trebinja" su dodjeljene na prijedlog gradonačelnika Mirka Ćurića, a uz to dodijeljene su i dvije Zahvalnice Grada Trebinja.

Zahvalnice su dodijeljene Avgustini Cvetkovoj Karabaševoj, nekadašnjoj ambasadorici Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, za „podršku u realizaciji više projekata i promociji ugleda Grada Trebinja u zemlji i inostranstvu“ i JU „Dom učenika“ Trebinje – „za trajniju, opštepriznatu djelatnost u oblasti učeničkog i studentskog standarda, kao i humanitarnog rada, kojim su znatno doprinijeli razvoju i ugledu Grada Trebinja“.

Svečana sjednica  Skupštine grada, koja je danas održana u Kulturnom centru povodom 105 godina od oslobođenja Trebinja  u Prvom svjetskom ratu, prošla je bez prisustva  odbornika opozicije.

Close