Višković: “Prointer” će nabaviti drugu licencu umjesto SAP-a

Višković: “Prointer” će nabaviti drugu licencu umjesto SAP-a

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je juče da će “Prointer” nabaviti drugu licencu nakon što je izgubio status ovlaštenog partnera za program SAP od koje zavisi funkcionisanje brojnih republičkih institucija i preduzeća.

Radovan Višković (FOTO: Aleksandar Milićević)

Kako je portal CAPITAL prvi pisao, kompanija “Prointer” koja je bila zastupnik njeačkog SAP-a izgubila je licencu i od 23. marta ove godine neće više moći da se bavi implementacijom i održavanje, ovog softvera, namijenjenog velikim kompanijama.

Višković u gubitku licence najvećeg svjetskog proizvođača softvera u ovoj oblasti ne vidi nikakav problem, ali je otkrio da je lično razgovarao o tome sa direktorom “Prointera”, što pokazuje veličinu problema u kojem se sada nalaze najveće institucije.

“Vlada se nije time bavila, ali u razgovoru sa direktorom “Prointera” saznao sam da će oni to vrlo brzo riješiti i da će dobiti licencu od druge institucije, tako da ne vidim tu nikakav problem”, rekao je Višković.

Nije premijer precizirao da li to znači da će institucije i javna preduzeća, koja su potrošila desetine miliona maraka novca na kupovinu SAP licenci i njihovo implementaciju sada uvoditi drugi softver, ponovo izdvajati milione KM i obučavati zaposlene, samo da bi “Prointer” i dalje zarađivao.

Predsjednik Vlade nije bio jasan u izjavi ali moguće je i da ga direktor “Prointera” ubijedio da će dobiti licencu preko treće firme i tako „ostati u igri“.

Close