Vlada Republike Srpske finansira organizaciju haškog osuđenika Krajišnika

Vlada Republike Srpske finansira organizaciju haškog osuđenika Krajišnika

Organizacija predvođena osuđenim ratnim zločincem Momčilom Krajišnikom primila je od Vlade Republike Srpske više od 80.000 maraka iz javnih fondova.

Piše: Detektor

Kada je Momčilo Krajišnik pušten iz zatvora 2013. godine, nakon što je odslužio kaznu za zločine protiv čovječnosti, rekao je da je jednostavno planirao da se vrati na posao na benzinskoj pumpi koju vode njegova djeca na Palama u Bosni i Hercegovini.

Ali, od tada je osuđeni ratni zločinac, koji sada ima 74 godine, preuzeo istaknutiju ulogu u javnom životu, postavši prvi predsjednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”, koju finansira Vlada Republike Srpske.

Ova je organizacija u 2017. godini primila 29.000 KM iz entitetskog budžeta; tokom 2018. dodijeljeno joj je 28.000 KM, a ove je godine dobila 30.000 KM.

Na internetskoj stranici ove asocijacije stoji da je to nepolitička organizacija čiji je glavni cilj “podsticanje ostvarenja principa na kojima se zasniva Republika Srpska”.

Ona predstavlja one koji su aktivno učestvovali u formiranju Republike Srpske tokom 1992. godine.

Kao svoje interesne oblasti, Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” navodi, između ostalog, slobodu i ljudska prava, ekonomski oporavak Republike Srpske i javno zdravstvo i socijalnu zaštitu građana.

Takođe se navodi da Asocijacija namjerava ponuditi rješenja za političku i ekonomsku krizu u Bosni i Hercegovini, te podsticati zaštitu pojedinaca i grupa koji trpe posljedice rata.

Kao jednu od svojih aktivnosti, Asocijacija obećava da će raditi na promociji i zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, te obilježavati datume važne za Republiku Srpsku.

Posljednje dostupne informacije o aktivnostima Asocijacije na njenoj internetskoj stranici su iz 2017. godine, kada je Krajišnik održao sastanak s poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Irinejem i liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom, koji je takođe osuđen za ratne zločine pred Tribunalom u Haagu 2018. godine.

Najnovija objava za medije na stranici Asocijacije je takođe iz 2017., a u njoj se navodi da Asocijacija podržava tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u njegovoj odluci da održi referendum za sticanje podrške protiv presude državnog Ustavnog suda kojom se zabranjuje kontroverzni “dan državotvornosti” Republike Srpske.

Kritičari su izrazili nezadovoljstvo zbog činjenice da je Krajišnikova organizacija primala desetine hiljada eura iz javnih fondova.

“Ove nas cifre ne trebaju iznenaditi, to da mi kao poreski obveznici u osnovi plaćamo ratnog zločinca, ako imamo u vidu svu javnu podršku koju on [Krajišnik] dobija od vodećih političara”, izjavila je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) politička analitičarka iz Sarajeva Zlatiborka Popov-Momčinović.

BIRN je nekoliko puta kontaktirao Asocijaciju u pokušaju da sazna nešto više o njenim aktivnostima i Krajišnikovoj ulozi, ali smo dobili samo kratki pisani odgovor.

“Možemo vas obavijestiti da niko nikada – vi ste prvi – nije smatrao problematičnom činjenicu da je g. Krajišnik predsjednik Asocijacije”, navodi se u odgovoru.

BIRN se obratio Krajišniku za komentar o radu Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” i njegovim odnosima s Dodikom, ali je rečeno da “sve upite treba uputiti sekretaru Asocijacije”.

Close