Vlada RS priznala da ne zna ko je vlasnik „Batagona“

Vlada RS priznala da ne zna ko je vlasnik „Batagona“

Vlada Republike Srpske nije se bavila pitanjem ko je vlasnik firme „Batagon International AG“ iz Švajcarske, kojoj su prodata milionska potraživanja Srpske u Fabrici glinice „Birač“ i hotel „Bistrica“ na Jahorini.

Srebrenka Golić

Poslanik SDS-a Miladin Stanić zatražio je danas tokom zasjedanja parlamenta Srpske od potpredsjednice Vlade RS i ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić da odgovori da li joj je poznato da je vlasnik preduzeća “Batagon” Dalibor Matić osuđivan za utaju poreza u Švajcarskoj.

On je zatražio od ministrice Golić da pred narodnim poslanicima odgovori i na pitanje da li joj je poznato da preduzeće koje je Vlada RS prodala kompaniji “Batagon” nema nikakvu imovinu u Švajcarskoj.

Golićeva je odgovorila da uopšte nije ulazila u to ko je vlasnik firme “Batagon”, niti joj je poznato ime vlasnika.

Nisam istražni organ i nisam to istraživala, niti je Vlada Srpske ulazila u to“, kazala je Golićeva.

Istakla je da je saglasnost na sve ugovore dalo Pravobranilaštvo RS.

Stanić je kazao kako nije zadovoljan odgovorom, jer ministar nije odgovorila na njegovo pitanje.

Vaš odgovor liči na kišu oko Kragujevca. Tužno je da ne znate ko je vlasnik “Batagona”, ni da li je kažnjavan i kakve reference ima firma kojoj prodajete imovinu Srpske. Kako možete prodavati imovinu na takav način. Pa ni sjemenke na pijaci se ne prodaju tako“, kazao je Stanić.

Dodao je da očekuje pisani odgovor od ministrice Golić na njegovo pitanje.

Portal CAPITAL objavio je ranije da je Vlada Republike Srpske prodala švajcarskoj kompaniji „Batagon International“ 43 miliona KM potraživanja Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju.

Podsjećamo, „Batagon“ je preuzeo i više od 20 odsto Pavlović banke, što je početak sticanja kontrolnog paketa.

“Batagon” je već kupio u preuzeo upravljanje hotelom “Bistrica” na Jahorini.

Iz ove kompanije saopštili su da je „Batagon International AG“ na tržište BiH ušao sa jasnim ciljem da unaprijeđuje privrednu i poslovnu klimu.

„Svi relevantni podaci o kompaniji “Batagon” i dokaz o raspoloživim sredstvima za ulaganje su dostavljeni Vladi Republika Srpske. Nakon detaljne provjere i analize dobijena je i prethodna saglasnot za sticanje kvalifikovanog – kontrolnog učešća u Pavlović International Bank Bijeljina od strane Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, u skladu sa Zakonom utvrđenim procedurama čime je odstranjena bilo kakva sumnja na upitnost vlasništva i pozadinsku strukturu kompanije”, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je “Batagon” vlasnik pravnih lica na teritoriji Švajcarske, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, te da zapošljava preko 1.000 ljudi. Takođe, kompanija posluje sa više od 10.000 kompanija iz EU, Afrike, Azije i Rusije i do sada je investirala značajna finansijska sredstva u više zemalja EU.

U saopštenju se navodi da je u posljednjih godinu i po dana “Batagon” aktivno prisutan u zemljama regiona i na prostorima bivše Јugoslavije, gdje je do sada investirao više od 100 miliona evra.

Close