Vlada Srpske pušta bolnice da se besomučno zadužuju

Vlada Srpske pušta bolnice da se besomučno zadužuju

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj uz bezrezervnu podršku vlasti nastavljaju da se zadužuju kako bi platile stare kredite i servisirale nagomilane obaveze, piše Capital

Ilustracija

Posljednja je tim putem pošla Specijalna bolnica za psihijatriju na Sokocu, koja je od Vlade RS dobila “zeleno svjetlo” da se kod “Naše banke” zaduži za 2,5 miliona KM na 12 godina sa efektivnom kamatnom stopom od 4,68 odsto.

Novac će biti utrošen kako bi se zatvorio stari kredit u ovoj banci, izmirile obaveze prema dobavljačima, Poreskoj upravi i radnicima.

U slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta prema banci, Republika Srpska će izvršiti plaćanje svih obaveza iz Budžeta RS”, stoji u Odluci o davanju saglasnosti za izdavanje garancije.

Kreditora traže i u zvorničkoj bolnici kojoj je potrebno 1,8 miliona maraka kako bi zatvorili ranije obaveze po pitanju kredita ali i izmirili dugovanja radnicima po osnovu prevoza.

Spremni su da se zaduže na osam godina po kamatnoj stopi od 3,5 odsto na godišnjem nivou a kao instrument obezbjeđenja nude Vladinu garanciju.

Podsjećamo, nedavno se i bolnica u Gradišci na period od 12 godina sa kamatnom stopom od četiri odsto.

Namjena kredita je refinansiranje dugoročnog zaduženja u iznosu od 2,74 miliona KM, te refinansiranje kratkoročnog revolving kredita kod Komercijalne banke od 61.000 KM.

Dio novca od kredita, tačnije 1,9 miliona KM će biti utrošen za obaveze prema dobavljačima iz 2018. godine, a 420.281 KM će biti uplaćeno na račun Poreske uprave Republike Srpske.

Inače, prema podacima Poreske uprave Republike Srpske zdravstvene ustanove u Srpskoj ukupno zaključno sa junom ove godine duguju 650 miliona maraka od čega 347,32 miliona maraka po osnovu poreza i doprinosa. Oko 145 miliona od ukupnog duga se odnosi na kreditne obaveze.

Close