Vlada založila budžet da bi „Šume Srpske“ dobile kredit od 12 miliona

Vlada založila budžet da bi „Šume Srpske“ dobile kredit od 12 miliona

Vlada Republike Srpske dala je bezuslovne garancije za kreditno zaduženje “Šuma Republike Srpske” od 12 miliona maraka kako bi mogli platiti barem dio od 40 miliona nagomilanih obaveza prema državi, radnicima, dobavljačima i izvođačima radova, piše Capital. 

Riječ je o dva kredita od po šest miliona maraka koji će isplatiti “Unicredit” i “NLB” banka. Rok za vraćanje je šest godina uz grejs period od godinu dana i poprilično visoku kamatnu stopu od četiri odsto godišnje.

Republika Srpska bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje svih obaveza prema ugovorima koje će zaključiti Šume Republike Srpske sa bankama. U slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta RS će izvršiti plaćanje iz budžeta”, navodi se u Odluci o davanju saglasnosti na izdavanje garancija za kreditno zaduženje.

Inače, kako portal CAPITAL saznaje, “Šume” nisu planirale tražiti garancije vlasti za kredit jer su kao kolateral ponudili poslovne objekte, mehanizaciju i sirovinu, ali očito da to nije bilo dovoljno da ubijedi bankare da će ga moći otplaćivati i da je založena imovina dovoljne vrijednosti.

Preduzeće zaključno sa septembrom ove godine ima obaveze od 41 milion maraka i uglavnom su sve neodložne. Dobavljačima se duguje nepunih 19 miliona maraka, državi za poreze i doprinose 13,3 miliona KM, a lokalnim zajednicama 9,5 miliona KM.

Kada se pogledaju obaveze jasno je da će kreditom od 12 miliona moći da se pokrije samo dio obaveza.

Podsjećamo, još u maju Vlada je ovom preduzeću dala saglasnost da se kreditno zaduži za 22 miliona maraka, ali očigledno nije bilo raspoloženih kreditora koji bi to isfinansirali.

“Šume Srpske” su za 2019. godinu prijavile dobit od 5,5 miliona maraka, što je za četvrtinu lošiji rezultat od 2018. godine kada je prikazana dobit od 7,7 miliona maraka. Mnogi smatraju da su „Šume“ i taj finansijski izvještaj frizirale, kao i godinama prije, te da su trebale prikazati ogroman gubitak, o čemu smo pisali. „Šume“ zapošljavaju oko 5.000 ljudi ili par hiljada više od odnosu na stvarne potrebe preduzeća.

Close