Vlada zbog genseka SNSD-a mijenja Statut Elektroprivrede

Vlada zbog genseka SNSD-a mijenja Statut Elektroprivrede

U Elektroprivredi Republike Srpske (ERS) uveliko se radi na izmjeni Statuta preduzeća iz kojeg će se, prema saznanjima portala CAPITAL, brisati odredbe kojima je zabranjeno da član uprave bude osoba koja obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci.

luka petrovic

Luka Petrović (Foto: Direkt)

To znači da bi bile otkonjene sve prepreke da Luka Petrović, sekretar SNSD-a, najveće partije u RS odbaci status vršioca dužnosti i bude imenovan za generalnog direktora.

Član Uprave ne može biti lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci na bilo kojem nivou političkog organizovanja“, navodi se u Statutu Mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske.

Zanimljivo je da Statuta nema na zvaničnoj internet prezentaciji preduzeća što nije slučaj sa zavisnim preduzećima gdje se uz par klikova mišem može doći do ovog dokumenta.

Petrović je na funkciju vršioca dužnosti imenovan u novembru prošle godine umjesto Radmile Čičković koja se nije puno zadržala na tom mjestu.

U komisiji za utvrđivanje sukoba interesa su ranije saopštili kako bivši gradonačelnik Trebinja nije u sukobu interesa jer nije narodni poslanik, delegat u Vijeću naroda, odbornik u skupštinama jedinica lokalne samouprave, član Vlade, načelnik ili gradonačelnik, savjetnik predsjednika.

To znači da mu je Statut najveća prepreka da dobije status direktora.

U Elektroprivredi ostali nedorečeni

U Elektroprivredi RS nisu ni demantovali ni potvrdili naše tvrdnje.

Kako su rekli, Statut se mijenja zbog formiranja Direkcije za snabdijevanje električnom energijom zbog čega se javila potreba da u okviru zavisnih elektrodistributivnih preduzeća dobiju kancelarije kako bi se što funkcionalnije obavljalo snabdijevanje kupaca električnom energijom.

U pogledu brisanja pojedinih odredbi Statuta naglašavamo da postoji kontinuirani proces usaglašavanja Statuta sa odredbama važećih zakonskih propisa Republike Srpske kao i u svim drugim javnim preduzećima tako i na nivou mješovitog holdinga“, rekli su u Elektroprivredi RS na naše pitanje da li je tačno da se brišu odredbe Statuta koje zabranjuju da član uprave bude osoba koja obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci.

Generalno, vršilac dužnosti u nekom preduzeću ima ista ovlaštenja kao i direktor s tim da taj status traje do sprovođenja konkursa i redovnog izbora.

S obzirom da zavisna preduzeća imaju Statut usklađen sa matičnim ni u njima političari ne mogu do funkcije u upravi preduzeća. Tako je i Dragan Čavić, predsjednik NDP-a još od februara ove godine v.d. direktora „Elektrokrajine“ Banjaluka.

Close