Vodovod u Gacku - Anatomija jedne propasti

Vodovod u Gacku – Anatomija jedne propasti

Stanje u preduzeću "Vodovod" Gacko je gore nego kad su počeli sa štrajkom pre godinu dana, tvrde radnici ukazujući na niz nepravilnosti. Situacija se popravlja, a mere koje preduzimaju će brzo doneti rezultate ističu u Nadzornom odboru uz opasku da radnici napokon moraju da rade da bi zaradili platu.

vodovod-gacko-strajk

Prošlu godinu obeležili štrajkovi - Radnici gatačkog vodovoda ispred kabineta načelnika (arhiva)

Uporno se priča o našem neradu. Kom neradu? Treba li pet žena inkasanata, koje jurcaju da taj novac obezbede, da drže direktorovu platu od 2 hiljade maraka. Da li ti isti inkasanti trebaju ženi koja je uzela najveću otpremninu, koja sve vreme sa srednjom školom radi kao šef računovodstva i koja je uzela najveću otpremninu, jel treba i za februar da joj donesu platu od 1200 maraka? I onda kažu da je najlakše štrajkovati. Ja im želim od sveg srca da štrajkuju, pa da vide kako je to”, ogorčena je radnica Nataša Todorović koja objašnjava da su im četiri dnevnice odbili i tokom štrajka jer je to po zakonu. “Šta se još mora po zakonu, da li se još i u čemu poštuje zakon?” pita ona.

Sanela Ćećez, predsednica sindikata gatačkog Vodovoda postavlja pitanje odgovornosti za stanje u kojem se preduzeće nalazi.

Ova firma je zvanično bez direktora od 21. septembra, dakle, pet meseci se preduzeće telefonski vodi. Za to vreme se gorivo preko kartice koju ima direktor uredno troši. Račun za prošlu godinu je za gorivo bio 24 hiljade maraka. A nama se duguju sada već četiri plate. Poslednja je bila 27. decembra i to za oktobar prošle godine. Radnici su ogorčeni, a na sednici Nadzornog odbora pričaju o popisnim komisijama. Na pitanje kada ćemo dobiti platu, oni nemaju odgvor”, tvrdi Ćećez.

Ističu da njihov problem nije višak zaposlenih nego nedostatak brige za preduzeće i njegovo poslovanje, nenamensko trošenje sredstava. Radnici kažu da je spisak nepravilnosti predug, da postoje radnici na papiru, oni koji su godinama na bolovanju, rukovodioci čije su platne liste nedostupne, povlašteni građani kojima se ne naplaćuje voda. Obeshrabruje ih što ne vide da se te stvari menjaju ni nakon štrajka.

Sa druge strane Luka Aćimović, predsednik privremenog Nadzornog odbora kaže da je urađeno nekoliko stvari koje bi trebale doneti efekte. Pored otpremnina za devet radnika, raspisan je konkurs za direktora preduzeća za kojeg veruju da će konsolidovati firmu u raspadu. Ističe da se od zaostalih potraživanja koja premašuju 110 hiljada maraka mogli da obezbede redovne prihode i bazu za isplatu plata. Uz bolju naplatu i eliminisanje divljih priključaka, stanje bi bilo mnogo bolje, tvrdi Aćimović i dodaje da radnici moraju da rade i zarade platu koja im se isplaćuje.

Međutim, radnici smatraju da je takva projekcija previse optimistična budući da je značajan deo dugovanja nenaplativ jer otpada na propala preduzeća.

Posle svih tih stvari kriv je radnik. Gde je tu moralna odgovornost? Pričaju o 120 hiljada potraživanja za potrošenu vodu. Gde je 3 miliona i kusur? Čime su to radnici napravili?” pita Nataša Todorović konstatujući da ovde samo radnici nemaju nikakva prava.

Close