Vreme je za ogrev

Vreme je za ogrev

Na hiljadu metara nadmorske visine avgust je pravo vreme da se počne sa pripremama za zimu. Prva stavka na toj listi je nabavka ogreva.

Iako leto kalendarski još traje, sezona pripreme ogreva u Gacku je u punom jeku. Ne treba to da čudi budući da u mestima na oko hiljadu metara iznad mora vatra prija već početkom septembra. Uprkos godinama, baka Jela Bjelogrlić se ne libi da uzme sekiru u ruke. Kaže da je od malena navikla da radi, te da joj ni jedan posao nije stran. Zatičemo je pored gomile drva. Zadovoljna je kvalitetom nabavljenog ogreva.

Hoću ovo što pre da ubacim u podrum. Juče su bila dva dečka, sami su došli da pomognu. Dobra su nam deca, samo da ih mi stariji ne pokvarimo”, kaže baka Jela. Volela bi da je prethodnih decenija izgrađen toplovod.

Mislim da se Gacko nije razvilo koliko je moglo. Bilo bi bolje da je urađen toplovod, pa da se grejemo iz termoelektrane. Onda se ne bi ovim bavili, ne bi razmišljali o ogrevu, a grad bi nam bio mnogo čistiji. Ovako, svaka zgrada je mali zagađivač”.

Baka Jela je svoja drva platila 60 KM po metru. Nije malo za kućni budžet, ali, s obzirom na to da cena ide do 70 KM, smatra da nije loše prošla. "Najvažnije je da drva ne zafali", zaključuje ona i priželjkuje da naredna zima bude kratka i blaga.

Close