Vrhovi Himalaja vidljivi prvi put nakon 30 godina

Vrhovi Himalaja vidljivi prvi put nakon 30 godina

Stanovnici Pandžaba na severu Indije očarani su pogledom na Himalaje koji su sada vidljivi sa udaljenosti veće od 200 kilometara zbog nižeg zagađenja vazduha do kojeg je došlo uvođenjem karantan u zemlji u borbi protiv koronavirusa.

Piše: N1

Stanovnici grada Džalandara, a pogotovo mladi koji još nikad nisu videli planinu Dauladar bez pokrivača od smoga, kažu da se priroda leči zbog uvođenja karantina, zatvaranja fabrika i ukidanja saobraćaja.

Fotografije planinskog lanca šire se društvenim mrežama jer meštani i aktivisti za očuvanje okoline pričaju o pozitivnim vestima dok se svetom šire one mračne o kovidu-19.

"Prvi put u više od 30 godina mogu jasno da vidim snežne planinske vrhove. To je zbog drastičnog smanjenja zagađenja vazduha", rekao je za dpa tamošnji novinar Paul Sing Nauli.

Nauli kaže da je stanovnike pre nekoliko dana dočekao neverovatan pogled.

"Moja deca su me pozvala da se popnem na krov. To je bio čudesan pogled. Oni nikada pre nisu videli ništa slično", rekao je.

Погледај слику на Твитеру

Bivši igrač kriketa Harbhadžan Singh podelio je fotografiju planinskog lanca sa svog krova u Džalandaru.

"Nikad nisam mogao da zamislim da je to moguće. Ovo jasno pokazuje šta smo zagađenjem učinili našoj Majci Prirodi", tvitao je Sing.

Meštani kažu da je planine vrlo teško uočiti osim kad padaju jake kiše u gradu s otprilike 16.000 industrijskih jedinica.

Погледај слику на Твитеру

Džalandar je među najzagađenijim područjima u Pandžabu, ali zbog industrijskog zastoja i bez vozila na putevima, zabeležen je indeks kvaliteta vazduha oko 38, što pripada kategoriji "nisko" s minimalnim uticajem na zdravlje.

"Stanovnici grada iznenađeni su brzinom kojom se priroda leči", rekao je saobraćajni policajac Harvinder Sing.

BFM News@NewsBFM

The Himalayas are visible over 125 miles away in Jalandhar district of Punjab for the first time in 30 years.

Pollution in India improved by 33% amid the 21-day Covid-19 lockdown since 22 March, which means fewer cars on roads and many businesses suspending operations

Погледај слику на ТвитеруПогледај слику на ТвитеруПогледај слику на Твитеру

"Vazduh je puno čistiji, smanjilo se zagađenje u lokalnim rekama i vodama. Ulice su čistije i s manje smeća. Džalandar, a verujem i drugi indijski gradovi izgledaju zelenije i lepše", dodao je.

Stanovnici Patankota, grada koji je još bliže planinskom lancu, takođe su objavili slične fotografije na društvenim mrežama. Čist vazduh doneo je olakšanje stanovnicima koji pate od respiratornih tegoba poput astme.

"Sada mnogi uveče uživaju u šoljici čaja na svojim krovovima i posmatraju zlatne planinske vrhove uz zalazak sunca", rekao je Nauli.

Indija je uvela karantin 24. marta. Naredila je da 1,3 milijarde građana ostane u kućama.

Zbog uvedenih mera porastao je kvalitet vazduha u indijskim gradovima koji su među najzagađenijima u svetu pa i u Nju Delhiju čiji stanovnici već neko vreme udišu čist vazduh.

Gašenjem većeg dela industrije očistile su se i reke Džamuna i Gang, obe svete hinduističke rijeke, objavio je NDTV.

Close