Vukanoviću nije dozvoljeno da prisustvuje sjednici trebinjske Skupštine -  najavio apelaciju Ustavnom sudu RS

Vukanoviću nije dozvoljeno da prisustvuje sjednici trebinjske Skupštine – najavio apelaciju Ustavnom sudu RS

Narodni poslanik Nebojša Vukanović (SDS) nije mogao da prisustvuje današnjem zasjedanju trebinjske Skupštine, jer to nije u skladu sa Poslovnikom, koji je izmijenjen u novembru 2018. godine, nakon što je Vukanović postao narodni poslanik.

Nebojša Vukanović (Foto: Direkt)

Vukanović tvrdi da je izmjena Poslovnika uslijedila baš zbog toga što je on postao poslanik, s ciljem da bi mu se onemogućilo prisustvo na sjednicama lokalne skupštine, te da će zbog toga podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske, kako bi sud osporio tu izmjenu Poslovnika.

„Jedino postoji mogućnost da skupštinska većina i gradonačelnik, preko Kolegijuma, upute poziv poslanicima da oni prisustvuju sjednici. To znači da ova skupštinska većina nikada neće mene pozvati i mislim da je ovo jedna sramna nedemokratska promjena Poslovnika, po kome poslanici ne mogu prisustvovati sjednicama, a svi ostali građani mogu“, kazao je Vukanović.

Foto: Direkt

Dragoslav Banjak, predsjednik trebinjske Skupštine, pojasnio je da je sve urađeno u skladu sa Poslovnikom, te podsjetio da kada je izmjena usvajana, u novembru prošle godine, ni vlast ni opozicija nisu imali nikakvih primjedbi.

“Postojeća verzija Poslovnika o radu Skupštine donesena je 2013. godine, a nakon toga su donesene dvije izmjene, jedna 2017, a druga 2018. godine. Kakvi god razlozi bili da se inicira ovakva promjena Poslovnika, suština je da ona postoji već nekih šest-sedam mjeseci i mi se njega pridržavamo. Od različitih odbornika postoje inicijative za izmjenu Poslovnika, a najveći broj inicijativa dolazi iz kabineta gradonačelnika. Predlagač za izmjenu ovog člana Poslovnika nije bila stručna služba Skupštine niti Kolegijum, tako da ja ne znam o stvarnim razlozima izmjene”, kazao je Banjak.

Vukanović je, kako je pojasnio, želio da pred odbornicima govori o kreditnom zaduženju Grada Trebinja u iznosu od skoro 5,5 miliona maraka.

Close