Za humanost 140 KM - Opozicija u Berkovićima traži povećanje odborničkog dodatka

Za humanost 140 KM – Opozicija u Berkovićima traži povećanje odborničkog dodatka

Nezavisna odbornica u Skupštini opštine Berkovići Dragana Pejović traži povećanje odborničkog dodatka sa dosadašnjih 200 na 340 maraka, koliko maksimalno može da bude odbornički dodatak u ovoj opštini, uzimajući u obzir visinu prosječne plate, saznaje „Direkt“.

Foto: PR

Ovakav prijedlog je iznesen na skupštinskom kolegijumu koji je održan prošle sedmice, a odbornici bi o tome trebalo da se izjašnjavaju u petak, za kada je zakazano skupštinsko zasjedanje.

U izjavi za „Direkt“, Pejović je potvrdila da ona jeste predlagač i da za to ima podršku kolega odbornika iz SNSD-a i odbornika DNS-a, a podrška ostalih još nije izvijesna. Posrijedi je, uvjerava, samo humanost.

„Odbornici opozicije su se složili da, ako taj prijedlog bude izglasan, taj dio novca damo u humanitarne svrhe. Ne postoji nikakav lični interes. Sve ćemo vidjeti u petak, kada bude skupština“, kazala je Pejović kratko za „Direkt“.

Nije željela da precizira na koji način je sve to zamišljeno, niti da li će se i na koji način moći kontorlisati gdje je 140 maraka od svakog odbornika završilo.

Pejović je nedavno napustila SDS i u berkovićkoj Skupštini djeluje kao nezavisna odbornica, o čemu smo već pisali. 

Predsjednik Skupštine opštine Berkovići Stefan Muratović za „Direkt“ navodi da je on lično protiv povećanja odborničkog dodatka, ali da će o svemu posljednju riječ donijeti odbornici. Očekuje da ovaj prijedlog, ipak, neće imati većinsku podršku.

„To je još uvijek neizvijesno, ne znamo kako će se koji odbornik izjasniti. Teško je glasati protiv povećanja sopstvenih prihoda. Mislim da je 200 maraka sasvim pristojan odbornički dodatak“, kaže Muratović.

Kada podvuku crtu, povećanje bi, navodi on, opštinu koštalo više od 32 hiljade maraka na godišnjem nivou.

Ukoliko bude usvojeno, ovo će biti drugo povećanje odborničkog dodatka u Berkovićima. Poslije prvobitnih 100 maraka, odmah nakon lokalnih izbora, na inicijativu skupštinske većine, predvođene SDS-om, odbornici su jednoglasno podržali povećanje odborničkog dodatka sa tadašnjih 100 na 200 maraka.

Odbornički dodatak u Trebinju iznosi 400 maraka i primaju ga samo nezaposleni odbornici. Ova naknada u Bileći iznosi 300 maraka, u Gacku 360, dok nevesinjski odbornici mjesečno primaju 396 maraka.

Close