Za portal Spin info više nema mjesta u opštinskim prostorijama

Za portal Spin info više nema mjesta u opštinskim prostorijama

Za redakciju istraživačkog portala Spin info više nema mjesta u prostorijama Opštine Istočno Novo Sarajevo. Na adresu ovog jedinog istraživačkog medija u opštini stigao je dopis koji je potpisao načelnik Jovan Katić u kojem se navodi da u što skorijem roku napuste prostorije i ključ vrate u opštinsku upravu. U obrazloženju je navedeno da su prostorije dodijeljene drugom udruženju.

Sanja Vasković, osnivačica i urednica portala Spin info

Sanja Vasković, osnivačica i urednica portala Spin info (fotografija ustupljena Direktu)

Naime, redakcija Spin info je u prostorijama nekadašnjeg vojnog objekta, čiji je vlasnik Opština Istočno Novo Sarajevo, boravila pune tri godine. Riječ je o prostoru od oko 20 kvadrata koji su novinari ove redakcije uredili svojim sredstvima i uredno održavali.

Glavna i odgovorna urednica i novinarka ovog portala Sanja Vasković objašnjava da su prostorije dobili nakon što su Opštini podnijeli zahtjev za korištenje. Dodaje i da je rok na koji joj je dat prostor na korištenje istekao u februaru te da je ona krajem tog mjeseca uputila zahtjev za produženje.

No, u Opštni su ažurni kada je u pitanju odnos prema ovom mediju, pa su već 27. februara odbornici izglasali da prostor pripadne nekom drugom udruženju.

Za Sanju Vasković i njene kolege nema sumnje da je u pitanju otvoreni pritisak na njihov rad, pokušaj da budu ućutkani, a njihova sloboda ograničena.

“Kada smo dobili odgovor da napustimo prostorije u što skorijem roku, prvo sam bila u šoku, jer nisam vjerovala da će pritiscima na naš rad ići tako daleko da nas izbace na ulicu. Kako je moguće da ostale kolege i dalje borave u istim prostorijama i da načelniku samo smeta Spin info koji postavlja pitanja o koruptivnim radnjama opštinske uprave”, pita se Vasković i uvjerava da pokušaj da ućutkaju ovaj mediji neće biti uspješan, jer će i dalje “pisati istraživačke priče, u interesu građana, a ne lokalnih moćnika”.

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić je proceduralni propust spremno dočekao.

Novinarima ništa nije uskraćeno, već je Vasković zakasnila da produži korištenje tih prostorija, pravda on. No, u izjavi za “Direkt” ipak brzo se demantuje kada kaže da sve i da je Vasković na vrijeme podnijela zahtjev “vjerovatno joj ga ne bi odobrili”.

“Koleginica je samo trebala da vodi računa o tome do kada joj je važeća odluka Skupštine Opštine i da shodno tome podnese zahtjev za dalje korištenje prostorija. Vjerovatno, možda ni tada ne bi odobrili, ali bismo vjerovatno odobrili”, pokušao je da objasni Katić.

 Ide još dalje, pa kaže da je ovaj portal komercijalni, da ima svoja sredstva, pa može i da kupi ili iznajmi novi prostor.

“Mi imamo previše udruženja i zainteresovanih ljudi kojima treba poslovni prostor i dali smo to prvom sa liste”, uvjerava Katić.

Na našu konstataciju da bi možda bilo dobro da se u tim situacijama najprije kontaktiraju osobe koje već koriste prostor i ponudi im se mogućnost produženja boravka, Katić ponovo priznaje da je “ljudski bilo da prostor da drugom udruženju”, jer mu je, kako kaže, korisnije ono od istraživačkog medija.

Na pitanje da li će opština Vasković ustupiti drugi prostor, načelnik odgovara da Opština trenutno nema na raspolaganju niti jedan slobodan i poziva redakciju portala Spin info da se obrati drugim opštinama Grada Istočno Sarajevo, kao što su Sokolac ili Istočni Stari Grad koji su kilometrima daleko od ove opštine.

Sanja Vasković pak naglašava da u to što Katić svoju odluku pravda kasnom predajom zahtjeva, nijedan građanin Istočnog Sarajeva, koji prati ovaj portal, neće povjerovati.

"Mi smo konstantno na udaru njega i opštinske uprave kojom rukovodi", dodaje ona.

Ambrela: Obračun sa jedinim istraživačkim medijem

Ovim povodom danas se oglasilo i Udruženje Ambrela (Umbrella) koje okuplja 13 istraživačkih medija iz BiH, među kojima je i naš portal.

U zajedničkom saopštenju navode da ovaj postupak smatraju pokušajem ućutkivanja i obračuna sa jedinim istraživačkim medijem u ovoj opštini.

"Odluka opštinske uprave Istočno Novo Sarajevo da jedino portal Spin info nakon isteka ugovora u najkraćem periodu napusti prostorije zgrade u kojoj se nalazi još nekoliko medija i nevladinih organizacija smatramo diskriminatornim, kao i pokušajem uskraćivanja prava na slobodan i neometan rad redakcije portala, što u konačnici predstavlja i udar na slobodu medija i pokušaj gušenja slobodnog i istraživačkog novinarstva. Jasno je da ovaj potez predstavlja pokušaj ućutkivanja slobodnih glasova u lokalnim medijima, te da se sa izbacivanjem na ulicu portala Spin info pokušava poslati jasna poruka svim medijima na koji način će se akteri političke scene i nosioci javnih funkcija obračunati sa onima koji pokušaju da kritikuju i propituju njihove postupke“, stoji u saopštenju Ambrele.

U ovom udruženju napominju i da ovo nije prvi put da se rad portala Spin info pokušava ograničiti, s obzirom na istorijat neprimjerene i neprofesionalne komunikacije, nepoštivanja prava na slobodan pristup informacijama, ignorisanja za skupštinskom govornicom uz suptilne uvrede, podnošenje SLAPP tužbi (koja je prvostepeno riješena u korist medija), a sve zbog namjere redakcije da građanima omogući pravo na istinite, objektivne i kvalitetne informacije.

„Udruženje Ambrela traži od rukovodstva opštine Istočno Novo Sarajevo, kao i od svih drugih institucija u BiH transparentan rad prema javnosti, što podrazumijeva i otvoren pristup za sve medije, te poštivanje kompetencija i profesionalnog kredibiliteta novinara/ki i medija“, zaključeno je u saopštenju.

Close