Zabrana za TV Pink u Crnoj Gori zbog izveještavanja o događaju na Cetinju

Zabrana za TV Pink u Crnoj Gori zbog izveještavanja o događaju na Cetinju

Narednih šest mjeseci u Crnoj Gori biće zabranjen Jutarnji program Televizije Pink M, odlučio je Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) 2. septembra.

Foto: Jelena Jovanović

Izvor: RSE

Razlog je, kako je navedeno, neprimjereno izvještavanje te televizije 27. avgusta o masovnom ubistvu u Cetinju, kada je počinilac ubio deset i ranio šest osoba, nakon čega je i sam ubijen.

Savjet je saopštio da je takvim izvještavanjem o uzrocima tragedije u Cetinju prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u dijelu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

"Savjet je zaključio da emiter u ovom prilogu nedvosmisleno potvrđuje namjeru da, na senzacionalistički i provokativan način, privuče pažnju gledalaca, bezrazložno ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica", saopšteno je nakon sjednice.

Savjet je ocijenio da se u navedenim sadržajima zloupotrebljava pravo na slobodu izražavanja, a na štetu privatnosti, dostajanstva žrtava i prava drugih

Kako je navedeno odluka o zabrani je donijeta u cilju zaštite javnog interesa Crne Gore.

"Savjet je zaključio da postoji kontinuitet spornog izražavanja, te da je opravdano i proporcionalno da se, u cilju njegovog suzbijanja i sankcionisanja, ograniči reemitovanje jutarnjeg progarama u okviru TV programa 'Pink', 'Pink plus' i 'Pink M' iz Srbije."

Savjet je sankcionisao televiziju Pink M i u februaru 2020. ograničivši na tri mjeseca dio programskih sadržaja zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Hitnu reakciju stručnih službi AEM povodom "skandaloznog programskog sadržaja TV Pink M o tradegiji na Cetinju" zatražio je 27. avgusta član Savjeta AEM Milan Radović.

Sporni sadržaj Televizije Pink M o tragediji u Cetinju izazvao je oštre osude dijela javnosti, a gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković je tražio zabranu emitovanja programa te televizije u Crnoj Gori.

"Takvim grubim i neistinitim konstrukcijama na brutalan i zlonamjeran način se izaziva dodatni nemir, bol i tugu porodica nastradalih, ranjenih i svih nas na Cetinju", rekao je Đurašković.

On je pozvao AEM da hitno reaguje i najoštrije sankcioniše Pink TV uključujući i zabranu emitovanja na teritoriji Crne Gore, nakon najbrutalnijeg u nizu "prekršaja" kada su Cetinje i Crna Gora u pitanju.

Pink M televizija, kao dio Pink kompanije Željka Mitrovića je u Crnoj Gori imala nacionalne frekvencije do 2018. kada je prodata United Media grupi.

Međutim, u Srbiji ostaje da radi Pink M kao crnogorski pretplatnički televizijski kanal, koji kablovski operateri u Crnoj Gori imaju u ponudi.

Početkom januara ove godine Savjet je na pola godine zabranio i emitovanja više emisija srpske televizije Happy na teritoriji Crne Gore.

Close