ZAJEDNIČKA BORBA ZA RODITELJSTVO

ZAJEDNIČKA BORBA ZA RODITELJSTVO

Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ u Trebinju okuplja porodice 11 godina. Tokom dosadašnjeg rada kroz udruženje je prošlo na hiljade porodica kojima su pomogli, a trenutno imaju 270 registrovanih članova. Zahvaljujući udruženju ,,Bebe1” o ovoj temi se dosta lakše priča i u Zvorniku i sve je veći broj parova koji im se javljaju za pomoć.

bebe-trebinje

Naš najveći uspeh su bebe i možemo da se pohvalimo da ih do sada imamo 146”, ističe Snežana Misita, predsednica udruženja.

Uspeh je i što smo postigli da sterilitet prestane da bude tabu tema u Hercegovini. Veliki problem na početku našeg rada je i to što su porodice sa ovim problemom na neki način bile stigmatizovane. Danas je atmosfera potpuno drugačija”, kaže Misita.

I sama je posle 18 godina borbe za potomstvo uspjela da se ostvari kao majka, pa je iz prve ruke znala sve teškoće sa kojima se ove porodice susreću.

Svi u udruženju imamo isti problem i najbolje se razumemo. Skoncentrisani smo na porodice, na bračni par koji ne smije da gubi vrijeme jer se ono ne može nadoknaditi”, kaže Misita i dodaje da se sada i mlađi bračni parovi javljaju što povećava procenat uspješnosti.

Udruženje „Bebe” iz Trebinja nastoji da uputi u procedure parove sa problemom steriliteta kako bi se skratilo vrijeme procedura, ali i uštedio novac. Većinu toga do prvog pregleda koji se obavlja u Banjaluci završavaju elektronskom komunikacijom, objašnjava Misita i dodaje da Grad Trebinje finansira jedan pokušaj vještačke oplodnje što je velika pomoć parovima, uz tri koja obezbjeđuje Fond zdravstvenog osiguranja RS. Udruženej okuplja i parove iz susjednih gradova.

I Opština Nevesinje je za ovu namenu iz budžeta obezbjedila pomoć od 4 hiljade maraka za svaki par.Udruženje ima obećanja da će i Opština Gacko sledeće godine budžetom planirati sredstva za ovu svrhu.Misita ističe da vreme korone jeste usporilo procese, posebno za one porodice koje su morale na vantjelesnu oplodnju u inostranstvo, ali da ih nije prekinulo.Nada se da korona prolazi i da će vrjeme pred nama donijeti mnogo beba, a sa njima i radosti u udruženje.

Da ćutanje nije rješenje i da se sa ovim treba hrabro boriti zajedno, primjer su članovi Udruženja porodica sa problemom steriliteta ,,Beba 1” iz Zvornika i Bebe” iz Trebinja.

Cijelu priču možete pročitati na portalu "Priče sa granice"

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina ResilienceInitiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Close