Žal za „Trebinjkom“ i 100 maraka

Žal za „Trebinjkom“ i 100 maraka

Radnice tekstilne firme „Trebinjka“, koja je nakon godinu dana propala, izgubile su svaku nadu da će im zaostale plate i doprinosi biti isplaćeni. Iz skupštinskih klupa u Trebinju juče su se mogle čuti međusobne optužbe i žaljenje što trebinjski kaputi više neće u Pariz. 

Pogon Trebinjke u Trebinju

Pogon propale "Trebinjke" (Foto: Srna)

Radnice su odustale i od jalovih dolazaka ispred Gradske uprave u Trebinju,  gdje su ih, kako su nam neke od njih kazale, počastili sa po 100 maraka uplaćenih na račun. Taj novac nije riješio njihove probleme, ali je makar vlast kupila svoj mir, jer ih radnice više ne uznemiravaju dolazeći pred Gradsku upravu.

Odbornik PDP-a Saša Borjan podsjetio je da je Nebojša Preković sa svojom „Trebinjkom“ jedini investitor koji je u posljednje tri godine došao u Trebinje.

„Vi ste podržali tog vlasnika, išli ste da se slikate s njim i sad kada su se pojavili problemi tražimo da ne okrećete leđa, nego da pomognete radnicama“, rekao je Borjan u svom obraćanju gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću.

Gradska uprava, kaže Ćurić, svjesna je problema, ali ne može mnogo da učini, jer se radi o privatnoj firmi. Na vlasnika, koji je prema njegovim informacijama, lošeg zdravstvenog stanja, ne mogu da vrše pritisak. Najviše što su mogli, pojašnjava, je da preko mjesnih zajednica daju novčanu pomoć onim radnicama kojima je to potrebno.

„Posljednje vrijeme su bili komentari da se ništa nije otvorilo, ali evo kada se nešto zatvara odjednom se pojavi da je nešto otvoreno. Znači, ne možemo zatvoriti ako nije bilo otvoreno. Znači, bila je otvorena ova firma, što je dobro, a loše je to što nije poslovala kako su ljudi očekivali“, rekao je gradonačelnik.

Na Borjanovo pitanje zašto nije reagovao kada su radnice rekle medijima kako su 200 maraka dobijale u koverti, gradonačelnik Mirko Ćurić isto pitanje postavio je i njemu.

„Ako mediji nešto kažu to je poruka svima, ne samo gradonačelniku. Ja vas doživljavam kao odgovornog čovjeka i za sve ono što smatrate da je urađeno mimo zakona, zna se da postoji procedura. Da sam ja to vidio, da mi je neko prijavio, vjerovatno bih proslijedio. Ja nemam nikakav zvaničan dokument, ali ako vi imate zvaničan dokument, ja smatram da vi znate proceduru, pa da to procesuiramo na službe“, rekao je Ćurić odborniku Borjanu i upozorio ga da ne zloupotrebljava radnice.

Nije mnogo trebalo da rasprava sklizne na politički teren i da se otvori prilika za podsjećanje šta je sve vlast dala građanima.

„Vi niste korektni kada taj problem pokušavate da preusmjerite u Gradsku upravu. Vi očigledno zaboravljate da su na prijedlog Gradske uprave uz podršku većine odbornika pokrenuti razni programi podrške porodici. Preko 30 programa smo uveli, uradili smo preko 70 investicija ili je njihova gradnja u toku. Kroz razne programe zapošljavanja i samozapošljavanja te kroz programe podrške privrednicima zaposlili smo preko 600 ljudi. Zaboravljate demobilisane borce koji na zavodu za zapošljavanje ništa nisu primili kad ste vi bili na vlasti. Zaboravljate supruge pognulih boraca, zaboravljate podršku djeci koja pohađaju školu u ruralnim područjima. Nije korektno“, zaključio je Ćurić  raspravu o bivšim radnicama "Trebinjke" koje su ostale bez posla i kojima vlasnik sada duguje dvije ili tri plate.

Dok opozicija optužuje vlast, a vlast se ograđuje i pravda nemoći da bilo šta učini u privatnoj firmi, radnice su prepuštene same sebi. Dotle nezavršeni komadi kaputa skupljaju prašinu u nekadašnjim pogonima propalog Novoteksa.

Podsjećamo, tekstilno preduzeće "Trebinjka" je u Trebinju otvorio Nebojša Preković iz Aranđelovca sredinom prošle godine. Grad Trebinje je, prema riječima gradonačelnika Mirka Ćurića u „Trebinjku“ uložio nekoliko hiljada maraka, kada je bilo neophodno obaviti popravke u radnom prostoru. Gradonačelnik je rekao da iako je bilo predviđeno da Grad uloži više od 400.000 maraka u klimatizacioni sistem to se nije dogodilo, jer je navodno trebalo sačekati da vide koliko je Preković ozbiljan poslodavac.

Otvaranje "Trebinjke" pompezno je najavljivano i praćeno u medijima, a Preković je najavljivao i otvaranje butika u kome bi se prodavala roba proizvedena u ovom preduzeću.

Close