Zalijevanje korova

Zalijevanje korova

Za prometne prekršaje država je počela rigorozno kažnjavati, kako bi ceste bile sigurnije. Nije li vrijeme da se to napravi kad je u pitanju mržnja koja izjeda ovu zemlju?

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Piše: Ladislav Tomičić/novilist.hr

Ti koji su napali ljude u selu Uzdolje kod Knina nacionalističke su hulje. Te hulje motivirane su mržnjom prema Srbima. Ako ih policija privede, ispostavit će se da su u pitanju mladići koji u vrijeme rata ili nisu bili rođeni, ili su u to vrijeme bili onog uzrasta u kojem se nose pelene ili su početkom devedesetih od toga bili tek nešto stariji.

To su generacije koje su mržnjom prema Srbima otrovane u modernoj, neovisnoj Hrvatskoj, navodno državi u kojoj svi imaju ista prava, iste obaveze, isti tretman pred zakonom.

Napad na ljude kod Knina, koje su tukli zato jer su Srbi i zato jer su na televiziji gledali utakmicu Crvene Zvezde, osudili su premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, najistaknutiji oporbeni političari, gotovo svi osim - predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović.

Ona se čitav dan kad se napad dogodio nije oglasila, da bi jučer rekla kako čeka detaljno policijsko izvješće. Naravno, svakom u ovoj državi tko ima zrno soli u glavi jasno je zbog čega se predsjednica države nije oglasila. Svojom šutnjom ona umiljato progovara ekstremnoj desnici: glasajte za mene, želim još jedan predsjednički mandat.

Premlaćivanje Srba djelo je pojedinaca, a ne rezultat društvene klime, ustvrdio je premijer Andrej Plenković. O točnosti ovog iskaza najbolje govore stotine i tisuće huljskih komentara, koje su pod brojnim člancima o huliganizmu u Uzdolju kod Knina ostavili mržnjom opsjednuti građani Republike Hrvatske. O točnosti Plenkovićevih riječi govori i kampanja koju su predstavnici srpske manjine vodili prije Europskih izbora.

Gotovo niti jedan njihov plakat s pitanjem »Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?« nije ostao neoštećen. Društvena klima u Hrvatskoj izrazito je nepovoljna za članove srpske manjine, prema kojima političke i ine hulje raspaljuju mržnju ne samo putem medija i društvenih mreža, nego i Saboru Republike Hrvatske.

O dobroj vijesti vezanoj za fizičke napade na Srbe u Hrvatskoj - ne samo ovaj kod Knina, nego i brojne druge - možemo samo nagađati. Optimistično nagađamo i vjerujemo da u Hrvatskoj nisu u većini hulje koje misle da Srbe treba mlatiti zato što su Srbi. Ovo ne možemo pouzdano znati, jer referenduma o tome nije bilo, ali bilo bi zaista strašno živjeti u Hrvatskoj uz pomisao da većina građana ove zemlje podržava ili opravdava nasilje nad Srbima.

Ipak, hrvatskim političarima nerijetko se čini da takvih hulja ima dovoljno da bi im donijele prevagu na izborima. Ubijeni srbijanski političar Zoran Đinđić jednom je za Srbiju rekao: »U svakoj državi ima korova, ali samo se u Srbiji korov zalijeva.« Hrvatski političari koji raspiruju međunacionalnu mržnju ili propuštaju osuditi nasilje poput onog u Uzdolju kod Knina bave se zalijevanjem korova. Oni Hrvatskoj ne žele dobro ili bolje rečeno - oni misle najprije na sebe pa potom na sve drugo.

Bujanje korova u Hrvatskoj, zaustavljanje kola mržnje koje državu opsjeda duže od dva desetljeća, moguće je samo na jedan način – rigoroznim kažnjavanjem počinitelja incidenata poput ovog koji se dogodio u Uzdolju kod Knina.

Zakonska osnova za to već postoji, ali maksimalne kazne za premlaćivanje poput ovog u Uzdolju kod Knina ne izriču se gotovo nikad. U isto vrijeme, za prometne prekršaje u Hrvatskoj država je počela rigorozno kažnjavati, kako bi ceste učinila sigurnijima. Nije li vrijeme da se isto pokuša napraviti kad je u pitanju mržnja koja izjeda ovu zemlju?

Nekoliko primjera nam je pokazalo: kad neki od hrvatskih fašista – a fizički napadati ljude zato jer su druge nacionalnosti ili rase jeste fašistički posao – bude zatvoren u austrijskom zatvoru i rigorozno kažnjen, onda te hulje cvile i ispričavaju se. Zato jer je u Austriji zakon neumoljiv i strog.

Takav mora biti i hrvatski zakon, kad je u pitanju zločin iz mržnje. Tako i samo tako Hrvatska može riješiti problem. Dakako, bilo bi od koristi da se svi koji imaju utjecaja u ovoj državi angažiraju protiv mržnje.

Međutim, oni vrlo često i prečesto imaju prečega i drugačijeg posla. Crkva o tome ne govori, u školama se o tome ne govori, političari o tome govore prigodno, kad dogode zločini iz mržnje. Tek u medijima – i to ne svim medijima – redovito agitiramo protiv mržnje, za zdravije i normalnije društvo. Zbog toga i sami dobijamo porcije: poruke mržnje, prijetnje, kletve, psovke.

Close