Zamjerke studenata EF u Banjaluci - najviše se žale na Špirića

Zamjerke studenata EF u Banjaluci – najviše se žale na Špirića

Grupa studenata Ekonomskog fakulteta u Banjaluci obratila se pismom Dekanatu ovog fakulteta u kojem upozoravaju i žale se na mnoge nepravilnosti tokom polaganja usmenih i pismenih ispita, navodeći i imena pojedinih profesora te iznoseći primjere koji upućuju na „sređivanje“ ispita i korupciju, prenosi InfoRadar

Najveće zamjerke sudenti imaju na način predavanja, „koje često ne drže zvanični profesori, već neki drugi“, te pismene a posebno na usmene ispite, za koje navode da se često obavljaju pismeno i potpuno netransparentno.

„Iz nekih predmeta usmeni traje danima; tako iz matematike, statistike i finansijske matematike poslije položenog pismenog student ide na usmeni. Usmeni se obavlja opet pismeno, i ima dva dijela. Jedan dio opet zadaci, drugi teorija, ali i ona pismeno. To opet traje dva sata. Asistent nosi radove i nakon nekoliko dana objavljuje rezultate. On ocjenjuje po svojoj volji, student svoj rad može vidjeti, ali uvid u ostale radove ne može“, navode studenti u pismu.

"Miris" korupcije na ispitima

Dalje ističu kako se većem broju studenata, koji dođu da vide svoj rad, naknadno prizna da su položili.

„A šta je s onima koji ne dođu da vide svoj rad, a dobro su uradili? Poslije pismenog na usmenom mučenje se nastavlja, jer se traži naknadno polaganje nekog dijela ispita. USMENI i jeste propisan upravo zbog toga da bude javan i da ostali studenti čuju odgovore i drugih. Ovakvi ispiti su sumnjivi. Ispitna pitanja (i zadaci) na usmenom se ne izvlače, već ih asistent dijeli, cedulje sa pitanjima nisu jednake veličine, nisu jednoobrazne i ovjerene, pitanja se razlikuju pio težini i po 10 puta“, upozoravaju studenti.

Ono što jeste nadalje šokatno je opis procesa polaganja ispita, koji nesumnjivo upućuje na korupciju.

„Neki studenti sami prave ispitne listiće i donose na ispit, dobijaju jedan listić od profesora, a odgovaraju nas pitanja iz svog listića! Taj svoj listić onda predaju profesoru“, dalje navode.

Kao poseban slučaj izdvajaju „usmeni ispit“ kod profesora Nikole Špirića. Kada je riječ o ovom profesoru, studenti naglašavaju da Špirić ispite uopće ne obavlja.

„Na pismenom ispitu asistent da grupu pitanja (test) na koja se pismeno odgovara, on nakon nekoliko dana objavljuje rezultate. Student koji je položio usmeni (pismeno) nosi indeks da se upiše ocjena. Špirić uopšte i ne vidi studenta! Kako student može položiti usmeni ili pasti na ispitu kod navedenog profesora a da i ne vidi profesora? Usmeni ispitr NE POSTOJI“, naglašavaju studenti u pismu.

Dalje u pismu navode imena još nekih profesora čijim ispitima i metodama nisu zadovoljni, između ostalih i bivšeg profesora Mladena Ivanića (koji je u međuvremenu napustio fakultet pod čudnim okolnostima).

„Na završnim ispitima nijedan profesor ne ocjenjuje sve studente, već samo one koje oni puste da su položili. Svim ostalim koji nisu položili upisuju broj bodova nula. Student može da osvoji i 80 posto bodova na usmenom ispitu – ako to ije dovoljno da položi ispit upisuje mu se nul bodova. To je ponižavanje studenata, a bezobrazluk profesora“, navodi ova grupa studenata.

Dva pisma dekanatu

Na kraju pisma Dekanatu zaključuju kako je ovo „samo dio negativnosti“ koje očekuju da budu otklonjene. Studenti također pitaju kako profesor može otkazati predavanje, vježbe ili ispit, ili promijeniti termin, da bi u isto vrijeme održao predavanje u nekom drugom gradu, odnosno, kako profesor naplati „četiri puta više predavanja od održanih“. Također, pitanja koj su studenti uputili Dekanatu su i kako se plati vježba za četiri grupe, ako se one spoje u jednu (?), zbog čega student ne dobija ono što je velikom upisninom platio, zašto se profesorima isplaćuju plate koje nisu zarađene, te na kraju – zašto je na nekim ispitima ukinut zakonom propisani usmeni ispit?

„Ono što rade neki profesori na Ekonomskom fakultetu može se nazvati ovako: bezobrazluk, javašluk, mučenje, maltretiranje, ucjena, pljačka, lopovluk, neznanje“, zaključuje ova grupa studenata u svom pismu.

Inforadar je pokušao da stupi u kontakt sa profesorom Špirićem, kako bismo ga pitali o optužbama studenata, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Ns telefon nam se javio dekan Ekonomskog fakluteta u Banjaluci Stanko Stanić, koji nam je potvrdio da je pismo sličnog sadržaja dobio ranije, „prije više od godinu“, ali da ovo s kojim smo ga upoznali – nije još nikad.

„Tada smo radili anonimno anketiranje među studentima, dobili smo rezultate ankete sa svim prigovorima studenata, a odnose se na jedno šest, sedam profesora. Onda sam pozvao profesore i iznio im sve zamjerke, tražio da ih odmah otklone. Ali to novo pismo o kojem pričate još nisam dobio, ali svakako ćemo raditi novu takvu anketu tokom ovog semestra“, rekao je Stanić.

Na našu konstataciju da određene stvari iz pisma studenata upućuju na korupciju Stanić je odgovorio protukonstatacijom kako je to naš “logičan zaključak“. Na pitanje šta će s tim u vezi poduzeti, rekao je da će uraditi novu anketu.

„Kod mene svaki student može doći, može se anonimno javiti. Pitao sam ih da iznesu sve zamjerke, pogotovo ako im je neki profesor za ispite tražio novac ili seksualne usluge, ali nije bilo nijedne takve zamjerke“, tvrdi Stanić.

Kako god, sve su prilike da je ovo tek početak odmotavanja klupka mnogih nepravilnosti koje se dešavaju na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

Close