Zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede RS lažirali podatke

Zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede RS lažirali podatke

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić naredio jepojedinim zaposlenima da vrate novac koji im je isplaćen po osnovu naknade za prevoz, jer njihovi zahtjevi nisu bili u skladu sa pravilnikom, a formirao je i komisiju da provjeri mjesta stanovanja radnika za koje se sumnja da su dali lažne podatke.

Piše: Marina Čigoja/Capital

Navodi se to u revizorskom izvještaju Ministartsva  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i dodaje da je revizijom utvrđeno da su pojedini zaposleni ostvarivali pravo na naknadu za prevoz na posao i sa posla, iako nisu putovali na posao svaki dan iz mjesta prebivališta već, kako je navedeno u rješenjima ministra, svaki ponedjeljak i petak.

Ministar je u februaru ove godine imenovao komisiju koja je imala zadatak da utvrdi da li su rješenja o naknadi troškova prevoza donesena u skladu sa izmjenama Pravilnika o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u Ministarstvu od 26. jula 2018. godine kao i da provjeri validnost priložene dokumentacije.

Međutim, kako je navedno u izvještaju, komisija taj zadatak nije obavila.

„Кomisija nije provjeravala udaljenost stanovanja od radnog mjesta za svakog pojedinog radnika, niti je provjeravala da li su prijavljene adrese stanovanja tačne, što upućuje na to da komisija nije izvršila zadatak kako je navedeno u rješenju ministra“, dodaje se u izvještaju.

Revizori su naveli i da su u toku revizije dostavljena rješenja ministra kojima se pojedinim zaposlenima nalaže da do kraja ove godine vrate novac koji su dobili na osnovu naknade za prevoz za period oktobar-decembar 2018. godine, jer nisu podnijeli novi zahtjev sa propisanom dokumentacijom u skladu sa pravilnikom.

„Dostavljeno je i rješenje ministra kojim se nalaže komisiji, da u roku od 30 dana izvrši terensku kontrolu mjesta stanovanja pojedinih radnika koji ostvaruju pravo na naknadu troškova prevoza, a za koje postoje indicije da ne stanuju u mjestu koje su prijavili kao mjesto stanovanja“, ističe se u izvještaju.

U Ministarstvu poljoprivrede za CAPITAL su rekli da je komisija završila kontrolu i da je nepravilnosti utvrdila u jednom slučaju te da je taj novac vraćen.

„Komisija je utvrdila da je sve urađeno u skladu sa uputstvom, osim u jednom slučaju i u tom slučaju je vraćena razlika koja je više isplaćena. U nekoliko slučajeva se desilo da nije dostavljena potvrda o visini cijene mjesečne karte, zaposleni su to naknadno dostavili i utvđreno je da nije bilo nepravilnosti, osim u tom jednom slučaju“, kazali su u Ministarstvu.

Prošle godine je zaposlenima u Ministarstvu na ime naknade za prevoz isplaćeno 63.584 КM.

Close