Zasjedanje trebinjske Skupštine odgođeno: Kvorum ili Fond solidarnosti?

Zasjedanje trebinjske Skupštine odgođeno: Kvorum ili Fond solidarnosti?

Trebinjska Skupština danas nije zasjedala, jer nije bilo kvoruma – zvanično je objašnjenje prvog čovjeka Skupštine Dragoslava Banjka. Opozicija u objašnjenje sumnja i smatra da su sjednicu odgodila najnovija dešavanja u vezi sa Fondom solidarnosti Trebinja.

Foto: Direkt

Banjak je u izjavi za medije kazao da se „ništa spektakularno nije dogodilo“, te da će sve biti jasno u ponedjeljak, kada je novi termin održavanja sjednice.

„Značajan broj odbornika je u periodu od održavanja skupštinskog Kolegijuma, prije nekih osam dana, do juče, iz privatnih ili službenih razloga, bio prinuđen da otkaže svoje prisustvo na sjednici. Mi smo definitivno sinoć zaključili da ne održimo skupštinu“, pojasnio je Banjak.

Na opasku opozicije zašto je juče odbornicima dostavljen dopunski materijal, ako je planirano da sjednica bude odgođena, Banjak odgovara da on uvijek, kad ima priliku, prije početka zasjedanja voli da dostavi materijal odbornicima za novu tačku, radije nego da ih ona dočeka na sjednici.

„Postoje materijali koji su hitni, postoji procedura kako se oni delegiraju na skupštinskim sjednicama, ali sam ja protivnik, bez obzira na hitnost, da ljudi na sjednici saznaju da postoji neka nova tačka dnevnog reda i zato kad god imam priliku komuniciram sa odjeljenjima koja pripremaju dokumentaciju i kad god imam priliku da makar sat, dva, da ne govorim nekolika dana prije, pošaljem materijal, ja to učinim. Dakle, tek od danas možemo da govorimo o tome da je sjednica odgođena, jer nije bilo kvoruma“, kazao je Banjak.

Šef Kluba odbornika SDS-a u trebinjskoj Skupštini Vidomir Begenišić sumnja u zvanično objašnjenje odgađanja današnje sjednice, ali ne želi da „nagađa“ o razlozima.

„Prvi put u novijoj istoriji Trebinja desilo se to da na već zakazanoj sjednici nije bilo kvoruma. Danas je bilo prisutno ukupno šest-sedam odbornika. Zvanično objašnjenje smo čuli, ali ono što meni i Klubu odbornika SDS-a baca sjenku na ovo je to što smo mi juče oko 16 časova dobili dopunski materijal i na osnovu toga smo mogli zaključiti da će se Skupština sigurno održati“, rekao je Begenišić.

O razlozima odgađanja današnje sjednice govorili su i u trebinjskom PDP-u. Odbornik ove stranke u Skupštini grada Trebinja Saša Borjan kaže da je gotovo izvijesno da su razlozi odgađanja Skupštine najnovija dešavanja u trebinjskom Fondu solidarnosti.

Borjan je na konferenciji za novinare pozvao Gradsku upravu da preuzme odgovornost i nađe rješenje za korisnike Fonda solidarnosti, tako što će im dati novac iz gradskog budžeta za koji je vladajuća koalicija često isticala da je "istorijski".

„Budući da SNSD u javnosti često ističe koliko voli i brani RS postavljamo pitanje zbog čega je skupštinska većina u Trebinju išla protiv Ustava RS i donijela spornu odluku o osnivanju Fonda solidarnosti, da li je to patriotizam? Do nas je došla informacija da su određeni privredni subjekti od Gradske uprave dobijali rješenje da su dužni da uplate odgovarajući iznos do 30. 06, što znači da uplate od strane privrednih subjekata nisu bile na dobrovoljnoj bazi, već da su oni bili primorani da uplaćuju novac u Fond solidarnosti. Smatramo da je to loša poruka privrednicima i investitorima koji žele da ulažu svoj kapital u Trebinje i možda je to jedan od razloga zašto u posljednjih godinu i po dana nijedan investitor nije došao u ovaj grad“, zaključio je Borjan.

Close