Zaštitismo nacionalni interes. Šta sad?

Zaštitismo nacionalni interes. Šta sad?

Juče je dvotrećinska većina poslanika u NSRS podržala Milorada Dodika u stavu da je osporavanje izgradnje mosta Komarna-Pelješac veoma štetno po vitalne interese Republike Srpske. Time je stavila ad acta Zaključak Predsedništva BiH o izgradnji pomenutog mosta za koji su glasala preostala dva člana ovog tela. Profesor FPN-a Đorđe Vuković za "Direkt" kaže da je preglasavanje pogubno, a da smo juče bili svedoci potpunog srozavanja Parlamenta.

Sa pete posebne sednice NSRS (foto: BN TV)

Juče je dvotrećinska, takozvana kvalifikovana većina poslanika u NSRS dala svoju podršku Miloradu Dodiku koji je 0sporavanje izgradnje mosta Komarna-Pelješac ocenio kao veoma štetno po vitalne interese Republike Srpske.

Vanredna peta sednica je sazvana na inicijatvu Milorada Dodika, člana Predsedništva iz reda srpskog naroda. Burna rasprava gotovo na ivici incidenta i mnoštvo teških i neprimerenih reči, omalovažavanja, pa čak i pretnje koje je Dodik uputio pojedinim poslanicima, atmosfera je u kojoj se zasedalo.

Na kraju je u NSRS, od 72, Dodikovu inicijativu podržalo 60 poslanika. Protiv je bilo šest, a isto toliko je bilo i uzdržanih.

Da smo bili svedoci vulgarne političke rasprave u kojoj je potpuno srozan ugled najvišeg zakonodavnog doma mišljenje je i Đorđa Vukovća profesora Fakulteta političkih nauka (FPN) iz Banja Luke.

"Svakom iole pristojnom čoveku bilo je neprijatno posmatrati jučerašnju sednicu. Iako se o stilu i metodama vladanja Milorada Dodika već sve zna, ono juče bilo je potpuno srozavanje Parlamenta, vulgarizovanje političke rasprave, raspojasana bahatost koja se ostrvila na tri preostala opozicionara, troje mladih ljudi, ali posredno i svakoga ko ne misli kao on, ko još ima sopstveno mišljenje, kičmu, obraz.

Profesor Vuković ističe da je nedavno istraživanje studenata sa FPN-a pokazalo da 2/3 mladih uopšte ne veruje institucijama i da se poverenje u vladu, parlament i predsednika svodi na jednocifrene postotke.

"Ako je ko uopšte imao neku dilemu, juče se mogao uveriti zašto je to tako. Samovolja jednog čoveka uz horsku pratnju poslušnika, odsustvo bilo kakve samokritike, prostački govori, izlivi mrznje.

Pazite, preglasavanje u Predsedništvu BiH ili u bilo kojoj drugoj instituciji je pogubno po državu i međunacionalne odnose. Manje je bitno da li je u pitanju izgradnja mosta, izbor Saveta ministara, osporavanja praznika ili bilo šta drugo. Preglasavanje umesto kompromisa, međusobnog približavanja stavova, saradnje, to samo raspiruje sukobe, produbljuje nepoverenja, a upravo na tome počiva vladavina današnjih elita!

Preglasavanje na nacionalnom, unutarnacionalnom, političkom, etničkom, bilo kojem principu je uništavanje demokratskih potencijala, a istovremeno poligon za autokrate i populiste", objašnjava profesor Vuković.

Profesor Đorđe Vuković (foto: Srpska info)

Na pitanje da li se može govoriti o nekom konačnom ishodu i da li je ovo početak kraja BiH, profesor Vuković kaže da je ovo samo jedna od epizoda konflikata u BiH.

Ne bih mogao da posmatram na taj način! Nije ovo ni pocetak ni kraj inaćenja. Tek epizoda u stalnom konfliktu unutar BiH, gde je politika inata i konflikata konstanta. Plašim se ja nečega drugog. Simptoma vrlo opasnog kolektivnog puta, zajedničke tragedije.

Epilog izbora pokazuje da na građansku svest ne mozemo da računamo. Sa druge strane, kako je to primetio novinar Ante Tomić, predstavnicima vlasti više nije dovoljno da pljačkaju, nego moraju i da nas ponižavaju. Postoji li neka snaga koja može doneti preokret ili bar "unormaliti" sistem koji je izgubio balans?

Građanska svest nije uzbuna na mahove, opcija na izborima, već svakodnevna dužnost i obaveza pojedinaca okupljenih oko javnog interesa, opštih vrednosti, građanske vrline, da brani svakog pojedinca i društvo u celini od ponižavanja, pljačkanja, nasilja, avanturizma, laži. Ovo je postala ispražnjena zemlja podjarmljenih ljudi.

Ima li nade? Ima li ta zemlja snage da se popravi?

Vrlo malo, ali nada nije dovoljna. Ona se mora temeljiti na činjenicama, ali i entuzijazmu, idejama, na kraju i odvažnim, časnim, dalekovidim ljudima", kaže za "Direkt" profesor Vuković.

Prema Ustavu BiH, nakon što je NSRS podržala stav Milorada Dodika, osporavani Zaključak neće imati pravno dejstvo.

Close