Zašto je Hana Selimović vratila nagradu "Petar Banićević"

Zašto je Hana Selimović vratila nagradu “Petar Banićević”

Glumica Hana Selimović reagovala je na svom Fejsbuk profilu povodom nagrade Narodnog pozorišta "Petar Banićević" koju je dobila, zajedno sa koleginicom Suzanom Lukić, i objasnila da je vraća zato što joj, prema njenim rečima, integritet ne dozvoljava da prima pohvale u sistemu koji selektivno pohvaljuje i kažnjava i onemogućava joj pravo na radno mesto. 

(FOTO: igor Pavićević)

"Koliko je meni poznato, i kako mi je ranije usmeno obrazlagano, nagrada 'Petar Banićević' se dodeljuje glumcu u starosnoj dobi do četrdeset godina, članu ansambla Narodnog pozorišta. Pozive, obećanja i odlaganja toga da postanem članica ansambla bez obzira na moj rad i uspeh, dobijam više od četiri godine unazad. Osnovni izgovor je uvek taj da je na snazi zakon o zabrani zapošljavanja. U te četiri godine u ansambl je primljeno četvoro glumaca, te stičem utisak da taj zakon važi isključivo za mene", navela je Hana Selimović, a prenosi Nedeljnik.

Ona je u saopštenju naglasila i da je obaveštena i o tome da su propozicije dodele nagrade drugačije, te da je moguće da dobitnik bude i stalni saradnik kuće, što je i status u kome se ona nalazi u Narodnom pozorištu.

"Međutim, moj integritet mi ne dozvoljava da primam pohvale u sistemu koji selektivno pohvaljuje ili kažnjava, u sistemu koji mi ne omogućava pravo na radno mesto bez obzira na zasluge, u sistemu koji maže oči uz stalne birokratske izgovore. U tom i takvom sistemu nema razloga za slavlje, ima razloga samo za rad i volju za boljitkom i promenama", navela je glumica.

 Ona je dodala i da svoju 'polovinu' nagrade sa zadovoljstvom prepušta koleginici Suzani Lukić i iskreno joj čestita.

"Zahvaljujem žiriju, uz dobru veru da će do trenutka mog zaposlenja, proći manje od osam godina, te ću do svoje četrdesete biti u mogućnosti da svojim radom ponovo zavredim ovu važnu nagradu", rekla je Hana Selimović.

Close