Završen poziv u ERS-u: Stimulativne otpremnine želi 978 radnika

Završen poziv u ERS-u: Stimulativne otpremnine želi 978 radnika

Na interni poziv radnicima koji žele dobrovoljno da se prijave za prekid radnog odnosa uz stimulativnu otpremninu prijavilo se 978 zaposlenih u pet elektrodistributivnih preduzeća.

Toto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Izvor: Srpska.info

Prvi poziv završen je u petak, 21. februara, u 16 časova, a najveće interesovanje za doborovoljni odlazak iz elektroenergetskog sektora bilo je u “Elektrokrajini”,  gdje je prispjelo čak 555 prijava zaintereovanih radnika.

U “Elektro Bijeljina” se za stimulativnu otpremninu prijavio 251 zaposleni, u “Elektrodistribucija Pale” 88, a u “Elektro – Hercegovini” 56 radnika.

Zanimljivo je da su želju za stimulativnim otprmeninama pokazali i u preduzeću “Elektro Doboj” koji nema viška radnika. Ipak, 28 radnika se prijavilo.

U sklopu reorganizacije Elektroprivrede Republike Srpske, u distributivnim preduzećima procijenjen je višak od 15 odsto zaposlenih, odnosno oko 600 radnika. Procjenjeno je da će otpremnine distributivna preduzeća koštati  ukupno 27 miliona KM.

Pojeninačne stumulativne otpremnine iznose od 20.000 do 50.800 KM.

U narednih nekoliko dana slijedi analiza prijava i formiranje rang lista kandidata u sladu sa Pravilnikom o stimulativnoj otpremnini i naknadi za socio-ekonomsko zbrinjavanje radnika u procesu optimizacije broja zaposlenih u elektrodistributivnim preduzećima.

Pravilnikom su precizno utvrđeni uslovi za ostvarivanje prava na stimulativnu otpremninu i naknadu za ekonomsko – socijalno zbrinjavanje, te način utvrđivanja iznosa stimulativne otpremnine.

To znači da sve prijave zaposlenih neće biti uvažene, kako iz razloga neugrožavanja procesa rada, tako i zbog ograničenog iznosa novca namijenjenog za ovaj poziv.

– Na ovaj način biće ostvareni bolji uslovi za rad u narednom peridu, a MH “ERS” će zadržati stabilnost i obezbijediti napredak u poslovanju distributivnih preduzeća – navode u “Elektroprivredi RS”.

Close