Završen stečaj: Bileća i zvanično bez javne apoteke

Završen stečaj: Bileća i zvanično bez javne apoteke

Pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju zaključen je stečaj Javne zdravstvene ustanove “Apoteka” Bileća, čiji je osnivač Škupština Opštine Bileća. Stečajni postupak je pokrenut u martu ove godine, a zaključen je krajem avgusta, zbog nedostatka stečajne mase. To znači da potražioci neće moći da naplate dugove, jer apoteka nije imala svoju imovinu, već je koristila opštinski prostor. 

Javna apoteka u Bileći

Završen stečaj "Apoteke" u Bileći

Kako je ranije Direktu potvrđeno iz Opštine Bileća, prijedlog za pokretanje stečajnog postupka je upućen iz razloga platežne nesposobnosti, blokade računa i neizmirenih obaveza prema dobavljačima iz prethodnog perioda.

U postupku su održana dva ispitna i izvještajna ročišta i utvrđeno je da su ukupna potraživanja koja su u potpunosti priznata iznosila oko 22.000 maraka. Najviše potraživanja imala je Poreska uprava, a među potražiocima bili su i Uprava za indirektno oporezivanje, “Elektro-Hercegovina”, M:tel, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje te Direkcija za javno snabdijevanje električnom energijom.

U pitanju su vrlo male obaveze, ali budući da apoteka nije imala svoje imovine, ni one neće moći biti isplaćene.

Načelnik Opštine Bileća Veselin Vujović potvrdio nam je da u Bileći više ne postoji državna apoteka. Rekao je da je on ranije pokušavao da pronađe povoljniju lokaciju za ovu apoteku kako bi ona imala više kupaca i bolji promet, ali u tome nije uspio i apoteku su "ugušili dugovi i višak radnika".

"Pokušao sam da ona bude u blizini Doma zdravlja, ali nisam dobio saglasnost, nije bilo rješenja, stečaj je bio jedino rješenje. Opštini je vraćen taj prostor u kome je bila apoteka i mi sada možemo njime da raspolažemo", kazao je Vujović za Direkt.

Posljednja direktorka ove apoteke bila je Elizabeta Sekulić, o kojoj je Direkt ranije pisao u tekstu Pacijentu lijek isteklog roka trajanja, apoteci stečaj, a direktorki novi posao.

Kako je na jednoj od sjednica bilećke Skupštine tokom 2021. godine rekla, ona je uspjela da smanji dugove apoteke prema dobavljačima.

Ostavite komentar

Close