Zbog dodatnih radova za tržnicu u Trebinju još 83.000 maraka

Zbog dodatnih radova za tržnicu u Trebinju još 83.000 maraka

Zbog, kako je obrazloženo, dodatnih radova, Grad Trebinje će firmi “Porobić” morati da isplati još skoro 83.000 maraka za izgradnju zgrade tržnice na trebinjskom Trgu slobode. 

Zgrada tržnice u Trebinje

Zgrada tržnice u Trebinje (Foto: Direkt)

Ugovor za dodatne radove sa firmom “Porobić”, koja je izvođač radova, Grad Trebinje je sklopio 6. avgusta ove godine, a građane Trebinja koštaće 82.910,76 maraka. 

Grad je za ovu nabavku koristio pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci. 

Jedina firma s kojom je Grad pregovarao je bila firma “Porobić”. 

Grad Trebinje je naveo da je uslov za prijemnu pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci član 24. stav 1, tačka a) Zakona o javnim nabavkama BiH.

"Ugovor o javnoj nabavci radova može se zaključiti u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja u sljedećim slučajevima:

a) u slučaju ugovora o javnoj nabavci radova za dodatne radove koji nisu uključeni u prvobitno razmatrani projekat ili u prvobitno zaključeni ugovor, ali koji usljed nepredviđenih okolnosti postanu neophodni za izvršenje ili izvođenje u njima opisanih radova i kada se takvi dodatni radovi ne mogu tehnički ili ekonomski odvojiti od osnovnog ugovora bez većih nepogodnosti za ugovorni organ. Takav ugovor može se zaključiti sa dobavljačem kojem je dodjeljen osnovni ugovor, a ukupna vrijednost ugovora dodijeljenih za dodatne radove ne može preći 20% od vrijednosti osnovnog ugovora", navedeno je u Zakonu.

Načelniku Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Vedranu Furtuli u petak smo poslali upit i tražili pojašnjenje zbog čega je došlo do novog, neplaniranog troška, te koji su to dodatni radovi koje će biti izvođeni na zgradi gradske tržnice. Do objave ovog teksta nismo dobili odgovore.

Inače, Grad Trebinje je umjesto planiranih 427.350 maraka (krajem decembra 2018.), za izgradnju zgrade na Trgu slobode, sa firmom „Porobić“ iz Trebinja sklopio ugovor vrijedan 537.199 maraka. Tender je, na planiranu vrijednost, raspisan krajem februara 2019. godine, a ugovor na znatno višu cijenu sklopljen u junu iste godine. Iako zakon predviđa da je ugovorni organ dužan poništiti postupak javne nabavke kada su cijene svih prihvatljivih ponuda znatno više od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku, Grad to nije učinio. Firma "Porobić" jedina je i dostavila ponudu.

Close