Zbog manjka sadržaja turisti i dalje zaobilaze Bilećko jezero

Zbog manjka sadržaja turisti i dalje zaobilaze Bilećko jezero

Bilećko jezero pravi je dragulj ove opštine, no osim domicilnog stanovništva koji osvježenje u toplim ljetnim danima traži, kako kažu na „hercegovačkom moru“ te ribolovaca i slučajnih prolaznika koji zabilježe poneku fotografiju, rijetko se neko više od jednog dana tu zadrži.

bilećko jezero

Bilećko jezero (Foto: Direkt)

Razloga je mnogo, a najviše zbog loše infrastrukture, budući da u blizini obale ne postoji hotel ili bungalov, a ni motel Vidikovac sa najljepšim pogledom na jezero, gdje je bilo moguće i prespavati, više ne radi.

Daleko od gradske vreve, okruženo planinama i brežuljcima, raj je za avanturiste, a u ovom gradiću nadaju se uskoro i turistima. Nekropola stećaka, tvrđava Drakuljica odakle se pruža prelijep pogled na jezero, te ostrvo Bobotova glavica gdje je smještena crkva Svetog proroka Ilije samo su neki od razloga da je malo jedan dan provesti na jezeru koje razdvaja BiH i Crnu Goru.

Da je Bilećko jezero veliki potencijal koji nije iskorišten saglasan je i prvi čovjek  opštine Veselin Vujović. Kako je kazao za „Direkt“ rade sve da privuku potencijalne investitore kako bi se, prije svega, turisti koji putuju na more zadržali na ovoj destinaciji.

Svjesni smo potencijala, ipak prije svega moramo riješiti tehnička pitanje, odnosno zemljište oko samog jezera. Problem je što zemlja oko jezera pripada Hidroelektranama na Trebišnjici (HET) i republičkim institucijama. Sada radimo na tome da se zemlja u Orahu vrati opštini u vikend naselju, jer imamo zainteresovanih da kupe lokacije za vikendice“, rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, zemljište ne mora nužno ni da se vrate u okvire lokalnog, ali je važno da se dozvoli investitorima da grade na obali Bilećkog jezera od čega bi svi imali korist, kako lokalna zajednica kroz turizam kao važnu granu privrede, tako i potencijalni turisti koji bi tu provodili dio slobodnog vremena.

 

To je jezero sa pregršt prednosti i velika razvojna šansa u turističkom smislu. Pitka voda puna ribe samo je jedan, ali nikako da se stvore preduslovi za investitore. Sada ne radi ni motel Vidikovac koji je na odličnoj lokaciji, a imaju kvalitetan restoran, sobe, pogled na jezero. Priželjkujemo turiste, jer nam je Trebinje na manje od pola sata vožnje, a svi putevi koji vode do mora ne mogu zaobići Bilećko jezero“, rekao je Vujović dodavši da je ranije jedan od regulacionih planova dijela Bilećkog jezera predvidio hotel, uređenje plaža i ostale propratne sadržaje, ali kao što se i vidi golim okom, nije se mnogo odmaklo sa mrtve tačke.

bilećko jezero

Bilećko jezero, neiskorišteni turistički potencijal Bileće (Foto: Direkt)

Rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske (TORS)  Marko Radić rekao je za „Direkt“  da je Bilećko jezero pravi biser ove opštine, ali i neiskorišten turistički potencijal.

Bilećko jezero je perspektivno iz više razloga, ali potrebna su ulaganja da bi se privukli turisti. Prije svega, mora da postoji jasan plan upravljanja, a mora se znati gdje se i koji objekat smije graditi, kako bi se kasnije valorizovalo u turističke svrhe. Idealno je za ronjenje i sportski ribolov, ali nedostaju ostali sadržaji koji se inače grade na sličnim lokacijama  u svijetu, kao što su bungalovi i hoteli kako bi turisti tu boravili“, rekao je Radić dodavši da su potrebne i staza za pječašenje, bicikle, suvenirnice, te ono što gosti danas traže, a to je aktivan odmor.

Close