Zdravlje se uneredilo

Zdravlje se uneredilo

Sedmica iza nas se na ovaj ili onaj način ticala zdravlja. Ministar Šeranić je razbijao iluzije, Dodik se malo zagrcnuo bolnicom "Srbija" koju je, po receptu - klin se klinom izbija, proterao serumom Zapadna Srbija. A građani su još jednom mogli da se uvere da je Superhik, heroj koji otima od siromašnih da bi dao bogatima, kod nas našao stalno utočište. Tako (nam) i treba.

foto: schleckysilberstein.com

Ako ne znaš kako da rešiš problem, napravi akcioni plan, deviza je ministra zdravlja RS Alena Šeranića koji je u protekloj sedmici razvejavao zablude. Ovaj stilizovani tucač iluzija, koji manje podseća na popečitelja zdravstva, a više na engleskog padobranca zagledanog u vremenske, a ne u medicinske prilike, poručio je stanovništvu da prestane da veruje u Božić Batu i besplatno zdravstvo. Jerbo je Bata rezervisan samo za nabavljače pelena, hardvera, softvera i elektronskih kartona, dok će zdravstvo biti besplatno samo ukoliko ga ne koristite. Poverenje koje Šeranić uliva poručuje da se u ovoj oblasti stvari kreću od lošeg na katastrofalno. Zato smo počeli da umiremo od upale pluća prepušteni sami sebi, narodnoj medicini i bacanju kašika. Doslovno i figurativno, u proročke svrhe.

A kako to jeftino, solidarno zdravstvo izgleda, već dan-dva kasnije uverili smo se na primeru nabavke pelena za invalide koja je poverena najboljima od nas. Tačnije, onima sa najboljim želucem, negadljivim da zarađuju na deci sa smetnjama, nepokretnim i teško bolesnim. “Socijalne” pelene su, kao uostalom i većina drugih stvari, od naočara, do proteza, loš kvalitet koji skupo plaćamo.

Ministar zdravstva je mudro uočio da ni najbolji domaćin opterećen dugovanjima ne može bti uspešan. Naši domaćini su, izgleda uspešni samo u pravljenju problema. Pokazatelj je i bolnica Srbija, koja je, tek što je otvorena, da oprostite, posrnula. Obznanio je to Dodik i rekao da mnogo toga nije znao o njenoj prošlosti, ali da neće odustati. U otvaranju i neznanju, valjda. Elem, da bi ovu kost u grlu proterao, posegnuo je za proverenim receptom – serumom u narodu poznatim kao Zapadna Srbija. Osim virusa Zapadnog Nila preki je lek u skretanju sa teme, trošenju vremena i života i bacanju prašine u oči. Tako ćemo, umesto da gledamo kako da se lečimo, promeniti ime. Ima da zapadnemo Srbiji. Samo da joj ne presednemo.

A u Srbiji spektakl. S jedne strane, sa Vučićem ona hrli u bolju budućnost. I to organizovano, autobusima. Na drugoj strani su desetine hiljada građana koji u sve većem broju gradova protestuju revoltirani svim onim što i nas ovde muči. Crnu Goru, opet, trese Knežević sa namerom da padne Đukanović kao gnjila kruška. Ko će koga otresti sada i nije toliko važno koliko saznanje da je sve no što smo naslućivali istina i da je još više i gore od toga.

Nemir svugde, opravdano nezadovoljstvo, samo kod nas, sve poslušno, sve mirno, pa to tako iz dana u dan, da se čoveku zgadi od te poslušnosti, pisao Domanović.  Ovaj genijalni, neshvaćeni čovek nije bio samo satiričar, nego i prorok. Pre više od jednog veka je predvideo da će vlast ukazom opoziciju postavljati i plaćati. Kako je rekao, tako nam i jeste.

Close