Žene - odlučne i spremne da se odbrane

Žene – odlučne i spremne da se odbrane

Više od 20 djevojaka i žena iz Trebinja imale su večeras priliku da nauče osnovne tehnike samoodbrane i onesposobljavanja napadača te da spoznaju potencijalne opasnosti u kojima se mogu naći. U društvu u kome nasilje nije nepoznanica za žene je vrlo bitno da budu spremne i odlučne da se odbrane, a nikako da se osjete bespomoćno.  

Foto: Direkt

To znaju srednjoškolke Ivana Grubač i Anđela Cvijetić iz Trebinja koje su večeras bile na jednoipočasnovnom treningu samoodbrane za žene. Do sada, kažu za „Direkt“, nisu bile u prilici da svjedoče nasilju ili da budu žrtve. Odlučno kažu da bi sada znale kako da reaguju ukoliko bi se našle u nezgodnoj situaciji.

„Ovo večeras mi je mnogo značilo. Ja od ranije znam neke pokrete, jer sam trenirala karate. Bilo bi dobro kada bi se ovaj trening nastavio, kada bismo treninge imali nekoliko puta sedmično. Mislim da je jako važno da svaka žena zna bar neki osnovni pokret kako bi mogla da se odbrani u slučaju potrebe“, kaže Anđela.

„Uspjela sam da naučim neke nove vještine i mislim da bih se mogla odbraniti kada bih se našla u nekoj nezgodnoj situaciji“, dodaje Ivana.

Jovana Cvijanović je na trening došla na nagovor nastavnice.

„Mislim da bi mi ove vještine koje smo večeras naučile mogle biti korisne, iako se još nisam nijednom našla u situaciji da mi zaista trebaju“, kaže Jovana.

Džodi Sims, narednica prve klase Tima za podršku civilno-vojnoj saradnji Ambasade SAD u BiH bila je instruktorka na treningu. Ona savjetuje žene da je najbitnije to da se u situaciji u kojoj se nađu ne predaju i ne osjećaju da su bespomoćne. Bez obzira što niko o tehnikama samoodbrane ne razmišlja i što se potreba za njima ne ukazuje možda tako često, vrlo je bitno, dodaje, da budu spremne.

„Najprije, savjetovala bih ukoliko se može izbjeći situacija da se pokuša na taj način reagovati. Pravilo broj dva, ako se situacija ne može izbjeći i ukoliko ona eskalira tako da je vaš život ugrožen, dobro je da znate da treba da se odbranite, da vas ne skameni strah , da se ne smetete, da ostanete pribrani i da uzvratite i na taj način ćete se najbolje zaštititi“, pojašnjava Sims.

Iako će tehnike koje su naučile večeras žene najvjerovatnije zaboraviti, ono što će im sigurno ostati, uvjerena je, su odlučnost, agresivnost i spremnost da se odbrane.

„Žene ovdje nemaju priliku da pohađaju ovakve obuke, mi smo primjetili potrebu za tim i nama je jako drago da na taj način naš tim može da doprinese zajednici i da omogući ovaku vrstu treninga ženama u malim sredinama“, zaključuje Sims.

Kurs samoodbrane za žene je organizovao Tim za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Ambasadi SAD-a u BiH uz pomoć Američkog kutka iz Trebinja.

Pored Trebinja kursevi samoodbrane za žene biće organizovani u Tuzli, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Banjaluci, Bihaću, Sarajevu i Zenici.

Close