Ženi iz Saudijske Arabije 34 godine zatvora zbog korištenja Twittera

Ženi iz Saudijske Arabije 34 godine zatvora zbog korištenja Twittera

Saudijska studentica Salma al-Shebab, koja studira na Univerzitetu Leeds, po povratku u Saudijsku Arabiju na odmor osuđena je na 34 godine zatvora zbog toga što je imala Twitter nalog i zbog toga jer je, kako navodi Guardian, pratila i retvitovala disidente i aktiviste.

Izvor: Media.ba

Presuda 34-godišnjoj al-Shebab, koju je izrekao saudijski specijalni sud za terorizam, izrečena je nekoliko sedmica nakon posjete američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji, a za koju su aktivisti za ljudska prava upozorili da bi mogla ohrabriti Saudijsku Arabiju da nastavi obračun protiv disidenata i drugih prodemokratskih aktivista u toj zemlji.

Salma al-Shebab prvi put je privedena u januaru 2021. dok je bila na odmoru u Saudijskoj Arabiji, samo nekoliko dana prije nego što je planirala da se vrati u Veliku Britaniju gdje je boravila. Prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog „zločina korištenja internet stranice za izazivanje javnih nemira i destabilizaciju civilne i nacionalne sigurnosti“. Međutim, žalbeni sud je u ponedjeljak 15. augusta izrekao novu kaznu od 34 godine zatvora i 34-godišnju zabranu putovanja. Javni tužilac je zatražio od suda da razmotri i druge navodne zločine.

Prema prevodu sudskih spisa, u koje je Guardian imao uvid, nove optužbe uključuju tvrdnju da je al-Shebab, majka dvoje djece, „pomagala onima koji žele da izazovu javne nemire i destabilizuju građansku i nacionalnu sigurnost prateći njihove naloge na Twitteru“. Guardian piše i da al-Shehab nije bila vodeća ili posebno glasna aktivistkinja, ni unutar Saudijske Arbanije niti u Velikoj Britaniji.

Na Twitteru je imala 2.597 pratilaca, a među tweetovima o Covidu i slikama njene djece, al-Shehab je ponekad retvitovala objave saudijskih disidenata koji žive u egzilu, a koji su pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika u Saudijskoj Arabiji. Kako navodi Guardian, al-Shehab je opisana kao obrazovana osoba i strastveni čitalac koja je stigla u Veliku Britaniju 2018. ili 2019. da bi doktorirala na Leedsu. Vratila se kući u Saudijsku Arabiju u decembru 2020. na odmor i namjeravala sa sobom povesti djecu i muža u Veliku Britaniju. Potom su je saudijske vlasti pozvale na ispitivanje i na kraju je uhapšena, te joj je suđeno zbog njenih tweetova.

Iz nezavisne organizacije za ljudska prava ALQST saopštili su da su ozbiljno zabrinuti zbog hapšenja al-Shehab i izuzetne dužine zatvorske kazne. Lina Alhathloul, šefica odjela za nadzor i komunikacije ALQST-a, kazala je kako ovaj slučaj pokazuje da saudijske vlasti i dalje žestoko kažnjavaju svakoga ko izražava svoje mišljenje.

“Saudijski aktivisti upozorili su zapadne lidere da bi davanje legitimiteta prestolonasljedniku utrlo put za nove zloupotrebe, čemu smo, nažalost, sada svjedoci”, izjavila je.

Close