"Ženski centar" iz Trebinja najavljuje aplikaciju za pomoć žrtvama nasilja u porodici na teritoriji BiH

“Ženski centar” iz Trebinja najavljuje aplikaciju za pomoć žrtvama nasilja u porodici na teritoriji BiH

Aplikacija namenjena žrtvama nasilja u porodici koja bi omogućila jednostavno i pravovremeno prijavljivanje i zaštitu uskoro bi trebala da bude dostupna. Upućen je i poziv za podršku srodnim organizacijama u BiH.

S obzirom da je tokom pandemije učestalo i nasilje u porodici, Ženski centar iz Trebinja je najavio pokretanje aplikacije koja je namjenjena pružanju podrške žrtvama porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Svesni situacije da za žene i decu žrtve porodičnog nasilja ograničavanje kretanja i izolacija, kao i rad od kuće usled pandemije virusa COVID-19, znači dodatnu eskalaciju nasilja uz nemogućnost ili otežano kontaktiranje sa organizacijama koje pružaju podršku i pomoć ovoj ranjivoj kategoriji stanovništva, institucijama i prijateljima čak i putem telefona, naša organizacija osmislila je aplikaciju  koja omogućava, između ostalog, dve ključne opcije: čet i “panika taster”, objašnjava Ljiljana Čičković.

Prema njenim rečima aplikacija je besplatna, a moći će se koristiti na pametnom telefonu.

ljiljana-cickovic

SOS i "panik" tasteri će biti deo aplikacije- Ljiljana Čičković (foto: Direkt)

Sadrži SOS javljanje lokacije, putem četa pružamo stručnu pomoć, savetovanje i bitne informacije poput lokacija sigurnih kuća, kontakata od važnosti za žrtve porodičnog nasilja, mapa povezana sa navigacijom”, ističe Čičković i dodaje da će, u slučaju “panik tastera” biti aktivirano konstantno praćenje telefona sa lokacijom na osnovu čega će operater moći da na to mesto uputi policijsku patrolu.

Aplikacija će takođe žrtvama pružiti informacije o pravima i mogućnostima njihove zaštite kao  i upustva o postupanju u takvim situacijama.

Čičković pojašjava i da će se na osnovu svakog poziva formirati dosije koji će kasnije poslužiti u dokazivanju krivičnog dela nasilja u porodici.

Kako bi se pokrila teritorija cele BiH Ženski centar je već kontaktirao srodne organizacije kako bi se organizovali operateri koji bi odgovarali na pozive.

"Kada ste u kući ili stanu zatvoreni sa nasilnikom 24 sata, teško je neprimetno pozvati pomoć. To pokazuju i poslednji slučajevi nasilja koje su prijavljivale institucije, a ne žrtve. Aplikacija će, sigurni smo, biti od pomoći", kaže Čičković.

Close