"Zlatni orlić sa Vlašića" za "Direkt" : Čim pomislim na ZOI u Sarajevu zaigra mi srce

“Zlatni orlić sa Vlašića” za “Direkt” : Čim pomislim na ZOI u Sarajevu zaigra mi srce

Četiri decenije kasnije, Jovan Radovanović evocira uspomene na Zimske olimpijske igre (ZOI) u Sarajevu na kojima je učestvovao kao predskakač. Ističe da je to san svakog sportiste, a srce mu, uprkos vremenskoj distanci, zaigra na samu pomisao na najveću sportsku smotru u Jugoslaviji.

jovan radovanović

I četiri decenije kasnije srce mu zaigra kada se pomenu ZOI u Sarajevu- Jovan Radovanović (foto: Direkt)

Najveći događaj u bivšoj Jugoslaviji, Zimske olimpijske igre u Sarajevu, održane su tačno prije četiri decenije. Svi koju su bili svjedoci istog, nostalgično se prisjećaju ZOI-a, vremena kada su pomjerene granice, a organizovati u ovim vremenima sličnu manifestaciju kosi se sa realnošću.

Ovaj događaj posebnu sentimentalnu vrijednost ima za učesnike Olimpijade. Jedan od njih je i "Zlatni Orlić sa Vlašića" Jovan Radovanović koji je je kao predskakač učestovao na najvećoj smotri. Radovanović priča za "Direkt" da je san svakog sportiste da učestvuje na Olimijadi, a  na samu pomisao na ZOI zaigra mu srce i automatski ga vrati decenijama unazad.

"To je teško opisati, to se moglo samo doživjeti. Prije 40 godina nastupiti na Olimpijadi ostvarenje je dječačkih snova, a prvi put tada su nastupali predskakači iz Bosne i Hercegovine, jer svi znamo koliku tradiciju ima Slovenija u ovom sportu ", rekao je Radovanović.

Imao je čast i privilegiju da nastupa u eri najboljih. Skakao je prije "gospodara skakaonica" Finca Matija Nikenena. Prema njegovim riječima i danas mu je ta slika ispred očiju i ne blijedi.

"Jedan od najboljih skakača Mati Nikenen tada je pobijedio na velikoj skakonici pred gotovo 100.000 posjetilaca, a na maloj skakaonici Jens Vajslog kada je bilo više od 50.000 gledalaca. Veličanstveno. Neće se više nikada takav događaj ponoviti. Zimske olimpijske igre bile su nešto posebno za čitavu Jugoslaviju", rekao je Radovanović.

Tužna slika skakaonice na Vlašiću

Danas, 40 godina nakon ZOI, na rodnom Vlašiću nije to slika koju je mogao zamisliti da će nekada vidjeti. Sve je zapušteno, skakonica odavno nije u funkciji, što ga, kako ističe zabrinjava.

jovan radovanovic

Imao je čast i privilegiju da nastupa u eri najboljih (foto: Radio Sarajevo)

"Imamo takve centre i skijališta koje malo ko ima u svijetu, ali nismo to uspjeli iskoristiti, svi nam zavide. Jahorina je malo odskočila i ide naprijed. Na Vlašiću sam odrastao i kada vidimo u kakvom su stanju skakonice, vratim se tužan, a baš na tom mjestu je održan Evropski kup 1975. godine", kazao je Radovanović.

Naglašava da su skijaški skokovi za njega bili strast, a sve je to usavršavao čim se pojavila novogodišnja turneja “Četiri skakaonice” na malim ekranima. I danas bi rado stao na skije, ali pune tri decenije zbog povrede nije u mogućnosti.

"I sada me nekad mine želja, ali ne skijam od 1994. godine jer sam imao operaciju meniskusa i prepona, ali kada vidim skakače automatski me vrate 40 i kusur godina unazad", naglasio je  Radovanović.

Sarajevo je tih godina bilo epicentar kulurno – sportskih dešavanja, iz grada na Miljacki izrasli su regionalni muzički bendovi, a košarkaši Bosne 1979. godine bili su na krovu Evrope.

Close