Zloupotreba javnih resursa, djece i COVID-a za političku promociju u Mostaru

Zloupotreba javnih resursa, djece i COVID-a za političku promociju u Mostaru

Monitoring predizbornih aktivnosti koji sprovodi Transparency International u Bosni i Hercegovini nastavljen je i u Mostaru te je otkrio kako kandidati ni u ovom gradu ne prezaju od zloupotreba javnih resursa i funkcija za političku promociju.

Najnoviji primjer predstavlja spot u kom se promoviše nosilac liste HDZ BiH za Gradsko vijeće Grada Mostara, dr Mario Kordić. Spot je sniman u prostorijama JU Dom zdravlja Mostar čiji je dr Kordić direktor. U spotu je ova činjenica posebno naglašena što sugeriše da se ova vrsta zloupotrebe prostorija javnih ustanova za političku promociju ne smatra spornom.

U toku trajanja spota Dr Kordić se prvo kreće hodnicima ustanove u kojoj je direktor, dok se u sljedećoj sceni pojavljuje u jednoj od ordinacija kako vrši pregled nad pacijentom koristeći opremu Doma zdravlja.

Pored Doma zdravlja, Mario Kordić je posjetio i mostarski izolatorij gdje se nalaze osobe oboljele od virusa COVID-19 te je tom prilikom podijelio paketiće oboljelima i zasposlenima.

Međutim, tu ne prestaju primjeri zloupotreba u položaja, resursa ali i najugroženijih kategorija u svrhu političke promocije.

Tako je dr Kordić u sklopu svoje kampanje posjetio prostorije “Udruge za Down Sindrom Mostar”, te je tom prilikom dijelio paketiće djeci članova ovog udruženja. Za ovo udruženje je organizovana i humanitarna izložba umjetnina „U susret Božiću“ na čijem otvaranju su prisustvovali predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, dr Mario Kordić i Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar.

Svoju političku promociju dr Kordić je upriličio i u prostorijama Ustanove „Dječji vrtići“ Mostar, te je tom prilikom zajedno sa kolegama iz Gradskog odbora HDZ Mostar uručio donaciju didaktičke opreme za djecu koja pohađaju ovu ustanovu.

U posljednjoj objavi na sopstvenoj Facebook stranici gospodin Kordić je obavijestio javnost da je prisustvovao otvaranju Sveučilišne televizije SUM TV kojom prilikom je uspio da poveže zabrinutost za djecu, psihološke posljedice COVID-a, obrazovanje i svoju kandidaturu na izborima

Sve ove aktivnosti su fotografisane i objavljene na zvaničnoj Facebook stranici Gradskog odbora HDZ Mostar, dok se u objavama nedvosmisleno navodi da je dr Mario Kordić nosilac liste ove stranke na predstojećim izborima, što jasno daje do znanja da se radi o političkoj promociji kandidata.

Uprkos tome što ustanove nisu svojina političkih stranaka, te se njihove prostorije i sredstva ne smiju koristiti za političku promociju, nedorečenost postojećih zakona i nepostupanje nadležnih institucija podstiče stranke i njihove kandidate da ih zloupotrebljavaju na ovaj način.

Ono što ipak najviše zabrinjava je sve učestalija zloupotreba djece u političkim kampanjama. TI BiH se zbog ovakve prakse narušavanja prava djece u svrhu političke promocije već obraćao nadležnim institucijama, nakon čega je Ombudsman za djecu upozorio političke subjekte kako se djeca ne smiju koristiti u predizbornim aktivnostima.

Close