Zvanično predložena zabrana izvoza trupaca i peleta iz BiH

Zvanično predložena zabrana izvoza trupaca i peleta iz BiH

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa spremilo je prijedlog odluke o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata, ogreva i drugih proizvoda od drveta, među kojima i peleta.

Foto: Dragan Đukić

Izvor: Capital

Riječ je o privremenoj zabrani koja bi trajala 90 dana i za koju je ostavljena mogućnost da bude produžena sa ciljem da se zaštiti domaća privreda i zaustavi dalje divljanje cijena.

Po isteku roka, Savjet ministara će produžavati zaštitne mjere predviđene odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja o efektima primjene ove odluke dostavljenih od strane Minstarstva spoljne trgovine a sve do ispunjavanja ciljeva uvođenja mjera”, navodi se u prijedlogu odluke.

U njoj se dodaje kako Savjet ministara i prije isteka roka može preispitati primjenu odluke u slučaju ispunjenosti ciljeva njenog donošenja.

Svrha odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini, te sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata”, naveli su u resornom ministarstvu.

Biće zanimljivo vidjeti da li će ovaj prijedlog biti usvojen jer vlast u Federaciji BiH traži samo da se zabrani izvoz peleta i ogreva, dok iz Republike Srpske žele da se usput zabrani i izvoz oblovine.

Jedni odruge usvajanje odluke uslovanjavaju usvajanjem svojih inicijativa.

O tome kako se prirodna bogatstva Bosne i Hecegovine krčme, portal CAPITAL je pisao nedavno u tekstu “Kinezi izvlače sirovine iz BiH – Masovno kupuju hiljade kubika trupaca”.

Close