Akcija za zdravlje Marka Vučkovića se nastavlja

Akcija za zdravlje Marka Vučkovića se nastavlja

Gacko se angažovalo da pomogne u skupljanju novca za lečenje Marka Vučkovća iz Bileće. Trčalo se, igrao se fudbal, a za kraj decembra je u Gacku zakazan Novogodišnji bazar. Proteklog vikenda je skupljeno 2,7 hiljada maraka.

trka-za-zivot

Trasu dužine 7o kilometara od Gacka do Bileće istrčali su za manje od sedam sati

Protekle subote je održana “Trka za zdravlje” od Gacka do Bileće. Humanitarna, ali i akcija promocije rekreacije i zdravog života, imala je za cilj da pomogne u prikupljanju sredstava za lečenje bilećanina Marka Vučkovića. Akteri sabiraju utiske i slažu se u jednom- bilo je mnogo bolje nego što su mogli i da zamisle.

Posle niza kišovitih i tmurnih dana, uslovi su bili optimalni i sve nam je išlo naruku. Puni energije i entuzijazma krenuli smo sa najboljim namerama i to se nekako i vratilo. Nikada nisam imala lepši osećaj nego u subotu”, kaže Jelena Jovović, jedna od organizatorki ovog događaja koji je okupio grupu entuzijasta, rekreativaca i sportista iz Gacka i Bileće.

trka-marko-vuckovic

Cilj je bio na Bilećkom jezeru- učesnici "Trke za život"

Da je energija bila neverovatna slaže se i učesnik Milan Gutović iz Kulturno-sportskog centra Gacko, ustanove koja stoji iza organizacije događaja.

Život nas dovede u takve situacije da shvatimo da smo potrebni jedni drugima. Bla je ovo promocija sporta, rekreacije, zdravog načina života oplemenjena humanom idejom da podržimo Marka i pomognemo mu u njegovoj borbi za zdravlje”, ističe Gutović i dodaje da mu je želja da ovo postane jedna regionalna priča.

Da je sve teklo sjajno slaže se i Nada Jovović koja naglašava da su jaki u nekom životnom trenutku dužni da pomognu slabima da prevaziđu svoje slabosti.

Ova priča je bila inspiracija i drugim ljudima. Javila nam se ekipa sa Pala koja će organizovati sličnu trku, kao i prijatelji i poznanici iz drugih gradova koji će slediti ovu ideju i trčeći prodavati kilometre kako bi pomogli u lečenju onima kojima je to najpotrebnije”, naglašava Nada.

Start je bio kod planinarskog doma u Papinom Dolu, a cilj 7o km dalje, na Bilećkom jezeru. Trkači su krenuli strasom prekrivenom sa 2o-ak centimetara snega podno Volujaka, do prolećnih 1o stepeni koliko je bilo na cilju u Bileći. Pritom su savladali nadmorsku visinu od hiljadu metara ističe jedan od učesnika Miloš Vasiljević.

Trčao sam etapu od Lađevića do Bijele Rudine. Ono što je na mene ostavilo poseban utisak je lepota prirode kojom je Hercegovina darovana. Organizacija same trke je bila odlična, a posebnu draž je imalo i iščekivanje štafete. Još uvek me drži taj fantastičan osećaj” priča Miloš.

Trasa je bila podeljena na etape, svaka grupa je trčala po 1o kilometara i štafetu predavala narednoj ekipi, mada je bilo i onih koji su istrčali i preko 3o km. I sami učesnici su bili iznenađeni postignutim vremenom. Tih 7o kilometara su istrčali za 6 sati i 52 minuta.

papin-do

Trka je krenula od planinarskog doma podno Volujaka gde je bilo oko 2o cm snega

Štafetu je krenula sa Volujaka koji je simbol svežine i zdravlja. Uručujući je Marku želimo da mu donese baš to- snagu, energiju i zdravlje”, priča Jelena Jovović i dodaje da je ova akcija ujedinila celu zajednicu. Pratilo ih je vozilo Crvenog krsta, kao i policijsko vozilo koje je doprinelo sigurnosti trkača.

Srećni smo što je torba prve pomoći ostala neotvorena” ističe ona.

Od prodaje kilometara skupljeno je 18oo maraka, a interesovanja za pomoć još ima, ističu učesnici i dodaju da su reakcije ljudi više nego pozitivne.

Trka je bila inspiracija da se dan kasnije organizuje i fudbalski turnir u Gacku na kome je sakupljeno još 9oo maraka.

Prikupljeni novac će biti uplaćen na račun Marka Vučkovića iz Bileće kome je za transplantaciju bubrega u Belorusiji potrebno 14o hiljada maraka. Kao što je Direkt pisao, "Trka za zdravlje" je jedna od akcija u okviru drugog novogdišnjeg humanitarnog bazara “Ruke moje daruju da podrže život” koji organizuje “Dečiji vrtić” iz Gacka.

I, kako su istakli učesnici, želja ima je da ova trka bude početak pozitivnih priča koje će se dešavati u Hercegovini u narednom periodu i dodaju da se nove ideje već rađaju.

Close